Kommuners och regioners beredskap inför kris och krig

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Det har länge efterfrågats hur energiföretag ska dimensionera för höjd beredskap. I betänkande av utredningen om kommuners och regioners beredskap (SOU 2024:65) står att kommuner ska klara sig själva i minst två veckor med egna resurser under allvarlig kris eller höjd beredskap. Detta inkluderar säkrad tillgång till vatten, el, värme och drivmedel under perioden och att upprätthålla samhällsviktiga verksamheter som skola, sjukvård och äldreomsorg. Det här får sannolikt stor påverkan på energiföretag. Vi påminner om att få in företagens åsikter inför sammanställning av remissvar.

Foto: Martin of Sweden/Mostphotos

Den beredskapsinformation i broschyren Om krisen eller kriget kommer som MSB (Myndgheten för samhällsskydd och beredskap) nyligen skickade till hushållen i Sverige innehåller råd om praktisk egen hemberedskap, som att ha mat och vatten för minst en vecka.

Två-veckorskrav för kommuner och regioner

Den nya lagens krav i SOU 2024:65 säger att kommuner och regioner med egna resurser ska kunna försörja samhällsviktiga verksamheter under minst två veckor med el, värme och drivmedel, samt ha omedelbar tillgång till reservdelar och reparationsutrustning. Detta är i enlighet med ansvarsprincipen.

Syftet är att säkerställa att kommuner har tillräcklig beredskap och förmåga att hantera situationer där det inte finns någon omedelbar extern hjälp att tillgå, till exempel under krig eller stora kriser där resurser är kraftigt begränsade. Läs utredningen i sin helhet här: Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig, SOU 2024:65.

Kortfakta om utredningens syfte

Huvudfokus i utredningen har varit att analysera grundläggande ansvar och huvudsakliga uppgifter som kommuner och regioner bör ha i fråga om förberedelser för, och verksamhet under, fredstida kriser och höjd beredskap. Även att föreslå en bättre reglering än den i lagen (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH). Kommuner bedriver även samhällsviktiga verksamheter som inte regleras av lag, som produktion och handel med el enligt ellagen (1997:857) och fjärrvärmeverksamhet enligt fjärrvärmelagen (2008:263).

Utredningen har också analyserat effektiviteten i statens ordning för styrning, uppföljning och finansiering av kommuners och regioners förberedande uppgifter inför fredstida kriser och höjd beredskap. Det har innefattat analys av överenskommelser mellan staten och medlems- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i fråga om förberedande uppgifter inför fredstida kriser och höjd beredskap.

Inspel före den 10 januari önskas till remissvar

Vi har i tidigare nyhet meddelat att vi ska svara på remissen avseende SOU 2024:65 senast den 31 januari 2025. Vi tar därför tacksamt emot synpunkter från medlemsföretag senast den 10 januari 2025. Remissinformation och redan besvarade remisser kan läsas här på Regeringskansliets webbplats.

Skicka synpunkter till Energiföretagens säkerhetsansvariga Emma Johansson enligt kontaktuppgifter nedan.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se