Så kan vi gemensamt stötta och bidra i Ukraina

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Det skulle kunna vara vi som var i samma situation. I så fall vill vi kunna få hjälp och stöd. Energiföretagen Sverige har sedan 2022 delgivit medlemsföretagen hjälpbehov från Insatsstyrkan på MSB över materiel för energisektorn i Ukraina. Listorna visar på ett enormt behov av olika typer av utrustning. Givetvis behövs all form av stöd, ned på skruv- och mutternivå. Många företag har bidragit under åren, och några exempel på vad de har gjort och vilka långsiktiga beslut som stödjer Ukraina presenterades under ett möte den 26 november.

Branschmötet den 26 november, arrangerat av Regeringskansliet, handlade om stöd till energisektorn i Ukraina. Den ukrainska energiförsörjningen är en måltavla för ryska angrepp, och skadorna på energisystemet är omfattande. Under kommande vinter finns en stor risk att den humanitära situationen kan försämras, särskilt om attackerna mot kritisk infrastruktur fortsätter.

Reparationsberedskapen är viktig för att upprätthålla den samhällskritiska funktionen inom energiförsörjningen och är en viktig del av det ukrainska motståndet. Sverige har sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 på olika sätt gett humanitärt och militärt stöd till Ukraina, och svenska aktörer fortsätter att vidta åtgärder för att stödja det ukrainska civilsamhället.

Svenska exempel som inspirerar

Målet med mötet var att inspirera och fortsätta engagera deltagarna genom att även delge hur energibranschen bidrar. Två röster från deltagare får inspirera till att agera i hjälpverksamheten åt Ukrana.

– Vi har ett koncernbeslut om att alltid beakta möjligheten att skänka överskottsmateriel till Ukraina i samband med att vi förnyar våra nät och anläggningar. Vi har i flera omgångar skickat äldre transformatorer till Ukraina, men också ett stort antal switchar från vår bredbandsverksamhet sa Per Everhill, ansvarig för Public Affairs vid Tekniska verken. 

– Vi kommuner och kommunala elbolag kan på vårt sätt bidra till Ukrainas stora behov av att upprätthålla en samhällsinfrastruktur. De två elverk som Kalmar kommun/Kalmar Energi skänkt till vår vänort Poltava kommer att användas för att hålla i gång VA-systemet och kollektivtrafiken under de konstanta elavbrotten. Jag uppmanar fler att se över vad som kan skänkas, för behovet är stort och akut, sa Erik Ciardi, kommunalråd i Kalmar kommun.

Flera uppmaningar om att bidra

Regeringen uppmanade till fortsatt stöd till Ukraina både kortsiktigt och långsiktigt. Regeringen och försvarsdepartementet ser detta som en av sina främsta uppgifter. MSB:s Ukrainasamordnare deltog och berättade om processen, och nämnde att donationer till specifika vänorter även är möjligt om kommunen har den önskan. 

Business Sweden deltog även på mötet från Kiev och informerade om hur de kan stödja svenska företag i att bidra till Ukrainas hållbara återuppbyggnad. Nybyggnation sker i nuläget främst inom sol- och vindenergi men på sikt behövs även kärnkraft.

– Varmt tack till alla som bidrar. Tveka inte att höra av er vid frågor och funderingar, säger Emma Johansson som ansvarar för säkerhetsansvarig hos Energiföretagen Sverige (se kontaktdata nedan).

Mer information att läsa från några av mötets aktörer

Om MSB:s stöd till Ukraina

Frågor till MSB om hur man kan gå till väga för att skänka materiel kan ställas till 
Insatsfunktionen Ukraina på: insats-ukraina@msb.se

Regeringens webbplats om stöd till Ukraina

Business Sweden i Ukraina, om möjligheter och stöd att investera i Ukrainas gröna omställning inom energiområdet: Welcome to Business Sweden Ukraine

Bildserie från Business Sweden, “Rebuilding Ukraine: Opportunities for Swedish Private Sector

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se