Vi behöver medlemsföretagens synpunkter på säkerhet och beredskap
Publicerat av: Kalle Lindholm ·
Energiföretag står inför ökade risker som spionage, sabotage, utpressning och infiltration. Flera fall har uppmärksammats i media. Säkerhetshoten kommer huvudsakligen från främmande makter men även hackare, grupper inom våldsbejakande extremism och kriminella nätverk har stärkt sina positioner – samtidigt som oron i omvärlden har tilltagit. Dessutom behöver energiföretag stärka sin beredskap vid kris och krig. Nu vill Energiföretagen Sverige få in medlemmarnas synpunkter före jul på två betänkanden.
Som Energiföretagen aviserat i tidigare nyhet under hösten finns ett förslag på hur Sverige ska anpassas till NIS2-direktivet (för säkerhet i nätverk och informationssystem) och EU:s direktiv om kritiska entiteters motståndskraft (CER-direktivet).
I slutbetänkandet föreslås bland annat ökat fysiskt skydd, till exempel stängsel, övervakning och åtkomstkontroll av anläggningar och infrastruktur. Dessutom ökad personalsäkerhet med regelbundna bakgrundskontroller. Men det krävs fler åtgärder mot den ökade hotbilden och insiderproblematiken.
Kommuners och regioners perspektiv i egen utredning
Den 30 september presenterade regeringen även ett betänkande av utredningen om kommuners och regioners beredskap i "Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig, SOU 2024:65".
Utredningen har analyserat kommuners och regioners ansvar vid kriser och beredskap enligt lagen (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH). Den har även granskat statens styrning, uppföljning och finansiering för ökad effektivitet.
OBSERVERA och välkomna att REAGERA – läs underlag och lämna synpunkter
Nu har medlemsföretagen möjlighet att ge synpunkter på två utredningar:
- Slutbetänkande av utredningen om genomförande av NIS2- och CER-direktiven: "Motståndskraft i samhällsviktiga tjänster SOU 2024:64".
- Betänkande av Utredningen om kommuners och regioners beredskap: "Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig SOU 2024:65".
Synpunkter kan lämnas till Energiföretagen Sverige i e-post till Energiföretagens säkerhetsansvariga Emma Johansson före julledigheterna på emma.johansson@energiforetagen.se
Kontakta mig om du vill veta mer
Emma Johansson
Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se