Allmänhetens säkerhet inom vattenkraften

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Med allmänhetens säkerhet menas i detta sammanhang skydd av liv och hälsa för människor i närheten av damm- och vattenkraftanläggningar och anslutande vattenvägar. Människor uppmanas att hålla sig informerade om faror, att läsa och följa uppsatta varningsskyltar och att iaktta försiktighet. Se och använd nyinspelade filmer på temat.

Vattenkraftverksamhet är en del av samhället. Säkerhetskraven i samhället ökar och samhället förändras, exempelvis genom ökad fritids- och turistverksamhet. Samtidigt utvecklas och förändras drift och övervakning av damm- och vattenkraftanläggningar. 

Stort ansvar på den enskilda individen

Det vilar ett stort ansvar på den enskilda individen att hålla sig informerad om faror och att iaktta försiktighet intill vattendrag. Detta gäller såväl längs utbyggda som outbyggda vattendrag.

Det ligger i linje med vattenkraftföretagens ansvarsfulla hållning med avseende på liv och hälsa att så vitt möjligt skydda människor som vistas i anslutning till dammar och vattenkraftanläggningar. Det är dock omöjligt att skydda den som ignorerar varningar och hinder.

Några typiska faror att beakta

  • I reglerade vattendrag och spillfåror kan vatten komma plötsligt när som helst på dygnet/året. 
  • I närheten av dammar och vattenkraftanläggningar kan vattnets rörelser vara otroligt kraftfulla och variera över dygnet/året.
  • Vintertid kan isens tjocklek variera.

Så agerar du ansvarsfullt 

  • Ta del av information i förväg.
  • Läs och följ uppsatta varningsskyltar.
  • Håll dig borta från reglerade vattenvägar och spillfåror även om de varit torrlagda i flera år.
  • Håll ordentligt avstånd från dammar och vattenkraftanläggningar.
  • Använd markerade skoterleder vintertid.

Riktlinje för vattenkraftföretags arbete

Vill du veta mer om hur vattenkraftföretag arbetar med att informera, varna och skydda människor som vistas i anslutning till dammar och vattenkraftanläggningar?

Här finns Energiföretagens riktlinje för detta

Se och använd vår film som beskriver faror och ansvarsfullt agerande

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

Det vilar ett stort ansvar på den enskilda individen att informera sig om faror och att iaktta försiktighet intill vattendrag. Detta gäller både utbyggda och outbyggda vattendrag. Säkerhetskraven ökar och samhället förändras, exempelvis genom ökad fritids- och turistverksamhet. Samtidigt utvecklas drift och övervakning av damm- och vattenkraftanläggningar. Här vill vi uppmärksamma faror med strömmande vatten i närheten av dammar och vattenkraftanläggningar och informera om hur man ska bete sig för att inte råka i fara. Filmen finns i tre olika långa versioner. Klicka nedan, längst version till vänster.
Så agerar du ansvarsfullt vid dammar och vattenkraftverk (Hela filmen 3:30) Så agerar du ansvarsfullt vid dammar och vattenkraftverk (Kort version 2:17) Så agerar du ansvarsfullt vid dammar och vattenkraftverk (Trailer 0:43)
 

Kontakta mig om du vill veta mer

Anna Engström Meyer

Anna Engström Meyer

Ansvarig dammsäkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 21
E-post: anna.engstrom.meyer@energiforetagen.se