Dags för allmän fastighetstaxering av elproduktionsenheter – AFT25

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Skatteverket har i slutet av september skickat ut deklarationsblanketter till fastighetsägare av elproduktionsenheter inför den allmänna fastighetstaxeringen 2025, AFT 25. Nedan finns övergripande information om fastighetstaxeringen. 

De nya riktvärdena för elproduktion som Skatteverket tagit fram innebär dramatiskt ökad fastighetsskatt för elproducenterna som inte reflekterar faktiska ökningar av marknadsvärdena.

Bakgrund om fastighetstaxeringen

Vart sjätte år sker en allmän fastighetstaxering av bland annat elproduktionsenheter. Fastighetstaxeringen bygger främst på uppgifter som Lantmäteriet och Skatteverket samlat in om intäkter och kostnader under föregående sexårsperiod, främst i den så kallade förtida uppgiftsinsamlingen (FUI). Taxeringsvärde ska bestämmas till det belopp som motsvarar 75 procent av taxeringsenhetens marknadsvärde (5 kap. 2§ fastighetstaxeringslagen). Skatteverket beslutade i mitten av augusti de föreskrifter och allmänna råd som gäller inför AFT 25.

Flera förändringar i beräkningsgrunderna i fastighetstaxeringen jämfört med AFT19

Energiföretagen har lämnat en rad synpunkter i det förberedande arbetet hos Lantmäteriet och Skatteverket där en rad förändringar införts jämfört med föregående allmänna fastighetstaxering, AFT19. Bland annat införs en elprisfaktor som beaktar prisskillnader mellan elområden, värdepåverkan för elcertifikat slopas, 2023 års bränslepriser beaktas och omräkning har skett för relevanta biooljor för kraftvärmen, ny emissionsfaktor tillämpas för avfallskraftvärme och så kallade coast-down-kostnader för kärnkraft beaktas. Det införs även nya allmänna råd som möjliggör justering för kostnader och minskad produktion som följer av miljöåtgärder (NAP-åtgärder) samt dammsäkerhetsåtgärder för vattenkraft.

Taxeringsvärdena ökar dramatiskt

– De nya riktvärdena för elproduktion som Skatteverket tagit fram innebär dramatiskt ökad fastighetsskatt för elproducenterna som inte reflekterar faktiska ökningar av marknadsvärdena. Detta beror främst på att 2022 års extrema elpriser inkluderas i beräkningarna i den nya taxeringen. En kraftigt ökad beskattning av elproduktion motverkar förutsättningarna att snabbt bygga ut elproduktionen för att klara elektrifieringen i industri- och transportsektorerna och därmed att nå de energi- och klimatpolitiska målsättningarna till 2045. Vi anser att regeringen behöver agera för att dämpa den ökade beskattningen av elproduktion, kommenterar Erik Thornström, ansvarig skatter och styrmedel på Energiföretagen.

Energiföretagen kommer att fortsätta lyfta denna fråga gentemot politiken och även efterfråga en bred utvärdering av regelverket inför kommande taxeringar.

Fastighetsägare kan åberopa justeringar av taxeringsvärden i vissa fall

Det finns en möjlighet att som fastighetsägare åberopa justering av taxeringsvärdet om det föreligger värdefaktorer, som inte särskilt har beaktats vid riktvärdes bestämmande och som påtagligt inverkar på marknadsvärdet. Detta benämns justering för säregna förhållanden. Påtaglig inverkan på marknadsvärdet anses föreligga när säregna förhållanden föranleder att det med ledning av riktvärden bestämda värdet höjs eller sänks med minst tre procent, dock minst 25 000 kronor.

Exempelvis kan åberopas att det finns kostnader eller intäkter som avviker från det som legat till grund för riktvärdet för respektive kraftslag. Hänvisning kan till exempel göras till att taxeringsvärdet inte motsvarar 75 procent av taxeringsenhetens marknadsvärde, vilket är en viktig grundregel i 5 kap. 2§ i fastighetstaxeringslagen.

Viktiga datum

  • I slutet av september skickas deklarationsblanketten för elproduktionsenheter ut av Skatteverket med posten till fastighetsägare.   
  • 1 november 2024 ska fastighetsägare senast ha lämnat in deklarationen.
  • I slutet av juni 2025 skickas beslut från Skatteverket om fastighetstaxeringen ut.

Kontaktmöjlighet hos Skatteverket

Under vecka 40-46 kommer Skatteverket ha en telefonslinga bemannad för att kunna hjälpa fastighetsägare med frågor om utsända deklarationsblanketter. Slingan kommer att vara öppen måndag - fredag kl. 9.00-12.00. Telefonnummer 010-577 57 10.

Skatteverkets webbsida

På Skatteverkets hemsida under fliken Fastigheter och bostad - fastighetstaxering finns en ruta Elproduktionsenheter som man kan klicka på för att få mer information rörande Deklarera Elproduktionsenheter. Även Rättsinformation finns på Skatteverkets sida Rättslig vägledning - fastighetstaxering - Kraftverksbyggnad AFT 25.

Deklarera elproduktionsenhet | Skatteverket

Kraftverksbyggnad – AFT 2025 | Rättslig vägledning | Skatteverket

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se