ETS2-lagstiftningen beslutad av riksdagen

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Riksdagen beslutade den 25 september om den svenska genomförandelagstiftningen för EU:s nya utsläppshandelsystem ETS2 för vägtransporter och byggnadsuppvärmning med mera. Lagstiftningen träder i kraft den 1 november 2024.

Enligt EU:s reviderade utsläppshandelsdirektiv införs ett nytt utsläppshandelsystem för vägtransporter och byggnadsuppvärmning, ETS 2, från och med 2027. Det nya utsläppshandelssystemet är ett separat utsläppshandels-system med ett eget utsläppstak och egna utsläppsrätter. ETS 2 omfattar, med vissa undantag, utsläpp av koldioxid från förbränning av bränslen inom vägtransporter, förbränning av bränslen för byggnadsuppvärmning och förbränning av bränslen inom energi- och tillverkningsindustrin som inte omfattas av ETS 1. Sverige avser också använda sig av möjligheten att inkludera fler verksamheter i ETS 2 än de som är obligatoriska och till att omfatta även bland annat drivmedelsanvändning i arbetsmaskiner och fritidsbåtar. En formell godkännandeprocess pågår hos EU-kommissionen under hösten gällande dessa kompletterande verksamheter som ska fastställas i en delegerad akt.    

Kraven på övervakning av utsläpp och skyldighet att överlämna utsläppsrätter ligger inte som i ETS1 hos användaren av bränslet i det nya ETS2-systemet. I stället ligger kraven på övervakning av utsläpp och skyldigheten att överlämna utsläppsrätter i första hand hos den som sätter ut bränslet på marknaden, exempelvis producenter, distributörer och importörer. Detta innebär i praktiken att den som tillgängliggör bränslet för konsumtion behöver känna till vad bränslet slutligen används till för att kunna rapportera rätt bränslemängder så att rätt mängd utsläppsrätter kan överlämnas. I energibranschen omfattas främst de som har egna skatteupplag av regelverket.

Från och med den 1 januari 2025 ska berörda verksamheter i ETS2 inneha giltigt tillstånd och godkänd övervakningsplan från Naturvårdsverket. För sådan verksamhet som berörs av regeringens beslut om att slopa opt-in eller träffas av den så kallade 95-procentregeln för bioenergianläggningar i ETS1 från och med den 1 januari 2026 träffas man av dessa krav först från och med detta datum (om man i övrigt uppfyller kraven för att bli verksamhetsutövare i ETS2). Rapportering av utsläpp ska ske senast den 30 april för föregående år.

Handeln med utsläppsrätter inleds 2027 när utsläppsrätter börjar auktioneras ut. Antalet nya utsläppsrätter minskar årligen i en takt som ska resultera i 42 procent lägre utsläpp 2030 än 2005 från de berörda sektorerna.

De nya reglerna införs i lagen (2020:1173) om vissa utsläpp av växthusgaser. Regeringen väntas under oktober besluta om ändringar i förordningen om vissa utsläpp av växthusgaser med mer detaljerade regler.

Regeringen gav den 26 september också i uppdrag till Naturvårdsverket att lämna förslag på reglering för det fall samma bränsle frisläpps för konsumtion vid flera tillfällen i ETS 2, något som Energiföretagen påtalat kräver förtydligade och kompletterande regler om. Regeringen gav samtidigt även i uppdrag till Naturvårdsverket att föreslå författningsändringar i syfte att sänka kapacitetsgränsen för inkludering av vätgasanläggningar i ETS 1.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida om ETS2-systemet.

Regeringens proposition om EU:s nya handelssystem för fossila bränslen (prop. 2023/24:142) som godkändes av riksdagen den 25 september finns att läsa här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se