EU:s konkurrenskraft på Nordenergis årsmöte i Norge

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Den 8–10 oktober deltog Energiföretagen på Nordenergis årsmöte i Kristiansand, Norge. Under årsmötet samlas de nordiska branschorganisationernas vd:ar, medarbetare på organisationernas Brysselkontor och personer som arbetar med EU-frågor på hemmakanslierna. Ett stort fokus är just samarbete för att bevaka och påverka EU-processer och lagstiftning.

– De nordiska länderna har mycket gemensamt när det gäller energifrågorna i EU, och delar förutsättningar och utmaningar när det gäller bland annat elmarknadsfrågor och hur elektrifieringen ska kunna påskyndas. Det är därför mycket värdefullt med ett starkt nordiskt samarbete som gör att vi tillsammans blir en mer kraftfull påverkansröst i EU, säger Emmy Harlid Westholm, EU-samordnare på Energiföretagen. 

Nytt arbetsprogram och en position om EU:s konkurrenskraft

Vid årsmötet låg diskussioner om europeisk konkurrenskraft i fokus. Den nya EU-kommissionen väntas avisera en ny Clean Industrial Deal under sina första 100 dagar. Med anledning av detta fattade Nordenergi beslut om ett positionspapper som lyfter flera viktiga aspekter för att EU ska klara den gröna omställningen av industrin. 

– Ett viktigt budskap i Nordenergis senaste positionspapper är att EU måste hålla fast vid sina ambitiösa klimatmål. EU-kommissionen behöver bland annat se till att målet om att utsläppen av växthusgaser bör minska med 90 procent till 2040 jämfört med 1990, blir en del av EU-lagstiftningen. Det ska sända en stark signal till elintensiv industri och alla de aktörer som arbetar med att minska utsläppen och bana väg för elektrifiering och klimatneutralitet i EU, säger Sandra Hult, ansvarig för Energiföretagens Brysselkontor

Vid mötet antogs också ett uppdaterat arbetsprogram för slutet av 2024 och 2025. Förutom bibehållandet av ambitiösa klimatmål vill Nordenergi driva på för en ökad produktion av förnybar energi och nätutbyggnad i Europa. Därtill läggs fokus på att öka nordisk konkurrenskraft och att stärka det nordiska samarbetet på energiområdet.

Flera lärorika besök under dagarna 

Ett av flera studiebesök genomfördes på vattenkraftverket Hunsfoss Øst en bit utanför Kristiansand. Där gavs en föreläsning om norsk vattenkraft ur ett historiskt och framtidsbaserat perspektiv. Vattenkraftens roll i att balansera nätet och bidra med flexibilitet lyftes fram som allt viktigare framöver.

Andra besök under dagarna omfattade Morrow Batteries och Universitetet i Agder (Uia), som båda ingår i det som kallas den norska batterikusten.

Precis som i Sverige ligger europeisk konkurrenskraft, råvarutillgång och kompetensutveckling i fokus när förnybara energilösningar ska utvecklas och skalas upp. På området havsbaserad vind fick gruppen möjlighet att möta representanter från den nya satsningen på ett nationellt kompetenscenter Havvind NO.

Nordenergis årsmöte 2025 hålls i Sverige med Energiföretagen som värdorganisation.

Faktaruta Nordenergi

Nordenergi är ett samarbete mellan de nordiska branschföreningarna för elproducenter, leverantörer och distributörer av energi. Medlemmar är Finnish Energy, Fornybar Norge, Green Power Denmark, Samorka – Icelandic Energy and Utilities och Swedenergy (Energiföretagen Sverige). Sammantaget representerar Nordenergi drygt 2 000 marknadsaktörer (medlemsföretag), de flesta verksamma inom elsektorn, men även inom andra områden som fjärrvärme, gas och tjänster.

Läs mer om samarbetet på den gemensamma hemsidan

Ta del av Nordenergis positionspapper här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Sandra Hult

Sandra Hult

Ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: +32 470 89 01 18
E-post: sandra.hult@swedenergy.se