Fjärrvärmeföretagen har varit krockkudde för kunder

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Den 23 oktober publicerade Sveriges Allmännytta ett PM där de ifrågasätter om prishöjningar i fjärrvärmen verkligen kan motiveras av ökade kostnader för biobränsle. De påpekar att det inte finns något samband mellan utsläpp av fossil koldioxid och prishöjningarna, eller mellan andelen fossila bränslen och prishöjningarna. Dessutom menar de att branschen borde ha kunnat hantera de ökade kostnaderna efter en period med goda finansiella resultat. 

Det är bra och förståeligt att en så viktig kundorganisation som Sveriges Allmännytta granskar vår bransch och synar fjärrvärmeföretagens argumentation i samband med prisändringar. Stora prishöjningar på fjärrvärme medför givetvis utmaningar för kunderna, något som våra medlemmar generellt tar på stort allvar. 

Att det inte finns ett tydligt samband mellan CO2-utsläpp och prishöjningar är inte förvånande. Prishöjningarna har många olika orsaker, vilket vi tidigare har skrivit om (Därför höjs fjärrvärmepriserna). Det är välkänt att biobränslen har blivit mycket dyrare  och det har påverkat alla. Särskilt nät där biobränsle är det huvudsakliga bränslet. 

Fjärrvärmeleverantörer med en mix av energikällor, eller där andra energikällor dominerar, har ofta mött andra kostnadsökningar. Restvärmen från avfallsförbränning har drabbats hårt av ökade kostnader för utsläppsrätter samt lägre mottagningsavgifter. Alla företag har fått ökade kostnader för råvaror, transporter, kemikalier, bygg och entreprenader, räntor osv.

Under 2022 och början av 2023 påverkades många fjärrvärmebolag med kraftvärmeproduktion positivt av en exceptionell intäkt på grund av prishöjning på el, medan andra utan kraftvärmeproduktion omvänt fick en negativ påverkan med höga kostnader för el. Beroende på de lokala förutsättningarna påverkades fjärrvärmebolagen väldigt olika, vilket återspeglas i pris- och resultatspann. Så att dra generella slutsatser och korrelationer på det sätt som Sveriges Allmännytta försökt är naturligt svårt, då sambanden är så mycket mer komplexa. 

Det är dock mycket viktigt att varje fjärrvärmeföretag tydligt kommunicerar sina beslut om prisändringar till sina kunder. Det är också mycket viktigt att fjärrvärmeföretag över tid har en sund och bärkraftig ekonomi.  

Sveriges Allmännytta har analyserat Energimarknadsinspektionens data för ett antal företags resultat och koncernbidrag under perioden 2017–2022. Dessa jämförs sedan med prishöjningarna 2023–2025. De dramatiska kostnadsökningarna har huvudsakligen inträffat efter hösten/vintern 2022, vilket gör jämförelsen svår. 

Sveriges Allmännytta menar att det borde finnas marginaler för att undvika stora prishöjningar. Den ekonomiska jämförelsen de gör redovisar dock inte hur företagen i branschen faktiskt har agerat sedan 2022. Energimyndigheten har gjort en sådan analys i sin utvärdering av Fjärrvärmenämnden. Myndigheten har analyserat prishöjningar på biobränsle i relation till prishöjningar på fjärrvärme och konstaterar: “Det blir tydligt att prishöjningarna på biobränsle, som står för 66 procent av företagens fjärrvärmeproduktion, ligger över fjärrvärmeprisets ökning, vilket tyder på att fjärrvärmeföretagen generellt sett håller nere sina prishöjningar” (sid 6 i rapporten Utvärdering av Fjärrvärmenämnden).

Det som Sveriges Allmännytta efterfrågar tycks därmed redan ha hänt, och fjärrvärmebranschen har fungerat som en krockkudde för kundkollektivet. 

Här kan du läsa Sveriges Allmännyttas pressmeddelande.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se