Nato-övning för att stoppa attacker mot förnybar energi

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

En fungerande energiförsörjning är en förutsättning för att det civila och det militära försvaret ska fungera. Under beredskapsveckan i slutet av september genomfördes Nordic Pine Nato-övning ihop med energiföretag, där de tillsammans tränade på samverkan, förmågor och lösningar inom elförsörjningen. Övningen är från och med i år en officiell Nato-övning. Övningen har stor strategisk betydelse och bidrar till Natos förståelse och beredskap kopplat till hybridhot.

Hoten mot förnybara energisystem är komplexa med föränderliga säkerhetsperspektiv. Lösningar på både kort och lång sikt krävs för energitrygghet och motståndskraft mot hybridhot. Genom att simulera hybridhot som cyberattacker i virtuella scenarier – där desinformation sprids och där leverantörskedjor, IT och operationell styrning (OT-system) för förnybar energi slås ut – har deltagare fått lära sig hur samordning, handlingsalternativ och lösningar kan se ut för att snabbt återställa förstörda energisystem.

Dra nya lärdomar och skapa ökad motståndskraft

Nordic Pine är en internationell skrivbordsövning grundad av NATO Science & Technology Organization (SAS 163/183). Övningen har genomförts sedan 2021 och är en återkommande sektorsövning inom förnybar energi där Freddy Jönsson Hanberg från Totalförsvarsstiftelsen är övningsledare. Syftet med övningarna är att bygga upp ökad motståndskraft mot desinformation och cyberattacker i både leverantörskedjorna och i styrsystem.

– Hotbilden med cyberattacker är oerhört viktigt att öva för att dra nya lärdomar och kraftfullt kunna hantera, inte minst med tanke på dagens sammankopplade och uppkopplade digitala energiinfrastruktur. Att kunna skydda energisystemet i alla lägen är centralt säger Energiföretagens säkerhetsansvariga Emma Johansson.

Om Natos uppdrag kopplat till energi – övning i Jönköping

Ryssland fullskaliga invasion av Ukraina gav ett nytt säkerhetsläge i Europa vilket fick Finland och Sverige att söka medlemskap i Nato. Natos civila beredskapsarbete syftar till att stärka alliansen resiliens, det vill säga förmågan inom ett samhälle att kunna motstå och återhämta sig från större störningar och kriser enligt ”Artikel 3: Bygg nationell förmåga – resiliens”. Nato ger bland annat icke-bindande vägledningar som ett sätt att stärka ländernas motståndskraft och resiliens. Energifrågor hanteras i Energy Planning Group.

En som tagit till sig av Natos ambitioner är Annelie Mannerheim, CISO (Chief Information Security Officer) på Jönköping Energi. Hon deltog på Nordic Pine som nyligen genomfördes i Jönköping med ett 20-tal energiföretag inblandade, och sammanfattar några intryck:

– Min upplevelse var att vi ligger ganska väl till på Jönköping Energi, utifrån de diskussioner som fördes under övningen. Övningen satte också fokus på vikten av att göra koordinerade övningsinsatser med andra aktörer, och jag tog med mig en del bra underlag till övningsscenarier som vi kan vidareutveckla i vår egen verksamhet.

TV-inslag om ökade risker med förnybar teknik

Se inslag i SVT från 29 september om ökad hotbild mot förnybara energikällor, som har att göra med ökad digitalisering och därmed risk för cyberattacker. Det handlar också om försörjningskedjor, där komponenter kan komma från främmande makt.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se