Ny broschyr ”om krisen eller kriget kommer”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Nya uppdateringen av broschyren” Om krisen eller kriget kommer” ska ge viktig information om förberedelser och hantering av nödsituationer. Den täcker ämnen som vattenlagring, matreserver, första hjälpen och kommunikationsstrategier vid kriser. Broschyren betonar vikten av gemenskap och samarbete, samt ger praktiska råd om hur man organiserar grannskapet för att säkerställa allas säkerhet. Den nya versionen har uppdaterats med moderna exempel och rekommendationer för att spegla dagens samhälle och dess unika utmaningar.

Foto: MSB

Skriften från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ger konkreta råd om hur man kan förbereda sig för både kris och krig och hur man ska agera om något allvarligt händer. Det är viktigt att vara förberedd på olika typer av kriser, inte bara på grund av naturkatastrofer eller tekniska fel, utan också med tanke på det förändrade säkerhetsläget i världen.

Den nya broschyren tar upp fler områden än den senaste från 2018 och har ett större fokus på vår beredskap för krig. Broschyren speglar en ny tid där civilbefolkningen är en måltavla, efter erfarenheter från kriget i Ukraina.

Kunna klara sig i en vecka 

Den nya broschyren är mer konkret och tydligare än den gamla, bland annat finns punktlistor att checka av i olika situationer. Individer förväntas kunna klara sig i en vecka. Genom att vara förbered kan man hjälpa andra.

– Att krisberedskap är allas ansvar är något man vill betona. Totalförsvaret är hela samhället och det krävs ett gemensamt ansvarstagande, säger Energiföretagens säkerhetsansvariga Emma Johansson.

Läs brochyren redan nu i digital form

Ta en titt på den digitala versionen redan nu: Viktig information till Sveriges invånare – Om krisen eller kriget kommer (msb.se). En uppdaterad version av broschyren delas även ut till alla svenska hushåll.

Besök MSB:s webbplats och läs mer om broschyren.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se