Remiss: slutbetänkande om NIS2- och CER-direktiven

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Regeringen beslutade i slutet av år 2023 att utreda hur svensk rätt ska anpassas till NIS2-direktivet (för säkerhet i nätverk och informationssystem) och EU:s direktiv om kritiska entiteters motståndskraft (CER-direktivet). Dessa är EU:s direktiv om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen. Nu kommer remiss av SOU 2024:64 ”Motståndskraft i samhällsviktiga tjänster” som ska besvaras senast den 13 januari 2025.

Utredningen redovisar i detta slutbetänkande förslag om införlivning av CER-direktivet i svensk rätt samt förslag till ändring i offentlighets- och sekretessbestämmelserna, ändring i säkerhetsskyddslagen samt i lagen om cybersäkerhet. Utredningen redovisade i delbetänkandet ”Nya regler om cybersäkerhet”, SOU 2024:18, förslag om införlivning av NIS2-direktivet.

Energiföretagen koordinerar alla remisser på säkerhetsområdet, inklusive denna, inom Energiföretagens säkerhetsgrupp (ESG). Här driver föreningen tillsammans med medlemmar arbetsgrupper med fokus på trygg och resilient energiförsörjning inom tre huvudområden:

  1. Säkerhetsskydd
  2. Informations- och cybersäkerhet
  3. Beredskapsfrågor (Civil- och totalförsvar)

Läs om remissen här där det går bra att svara även för företag som inte deltar i Energiföretagens arbetsgrupper.

Besök Energiföretagens webbplats om säkerhetsfrågor

Bekanta er med Energiföretagens portalsida om ”Säkerhet och totalförsvar”

Läs specifikt om ”Strategi och verktyg för säkerhet” med 12 strategiska punkter för verksamhetsutövare och viktiga dokument. OBS: inloggning krävs.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se