Triss i mentorer

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Det var många sökande till årets mentorprogram Energy Buddies, där yrkesverksamma coachar utrikesfödda ingenjörer med stort intresse av energibranschen. En stor variation av nationaliteter och en mångfald av kompetenser blandat med nyfikenhet, engagemang och drivkraft. Och så en sak som stack ut: Ellevio som medverkar med hela tre mentorer!

Den digitala starten av branschens mentorprogram bjöd på många förväntansfulla och positiva deltagare från hela landet. Tolv mentorer och lika många adepter har matchats och med hjälp av en handbok med förbestämda teman och övningar startar de nu sin resa med fokus på karriärutveckling. De bjuds på vägen in till ett par workshops och adepterna får tillgång till Energiföretagens webbutbildning Energiskolan, för en pedagogisk och informativ introduktion till branschen. Mentorerna lyssnar, stöttar och delar med sig av sina erfarenheter.

Triss i mentorer

Ellevio har i år slagit rekord i antalet anmälda mentorer. En av dem är Robert Camuset som arbetar som senior projektledare stora projekt och program:

– Energy Buddies fyller en viktig funktion genom att erbjuda vägledning och strukturerat stöd till dem som vill etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, säger Robert efter starten. För nyanlända kan det vara en stor utmaning att förstå de oskrivna reglerna och kulturella aspekterna av arbetslivet, och där kan en mentor göra en betydande skillnad. Eftersom energibranschen står inför stora förändringar behöver vi också säkerställa att vi tar vara på alla talanger som kan bidra till omställningen. Ett sånt här program ger en viktig plattform för att möjliggöra det, fortsätter han.  


Deepak Kamboy, Robert Camuset och Ali Queder
Kollegan Ali Qeder, projektledare på lokalnät, tycker att programmet ger en bra start för arbetssökande att få insyn i branschen. Han lyfter också att ett deltagagande ger en chans för mentorerna att lära känna branschkollegor och få bättre koll på andra bolag, något han uppskattar.

Ellevios tredje mentor, Deepak Kamboj, arbetar som kategoriansvarig för konsulttjänster. Han anmälde sig till programmet för att få bidra till andra personers utveckling.

- Jag har fått ett mycket positivt intryck av programmet som är välstrukturerat och erbjuder en tydlig ram för hur vi kan arbeta tillsammans mot uppsatta mål, säger han. Adepten visar stort engagemang och är öppen för att ta till sig nya insikter och erfarenheter, vilket gör mentorskapet givande och inspirerande. I en så dynamisk och föränderlig bransch som energiindustrin är det värdefullt att kunna dra nytta av varandras erfarenheter och insikter för att växa och utvecklas både professionellt och personligt, menar Deepak.

Energy Buddies en viktig plattform

Ellevios mentorer är överens om att Energy Buddies är viktigt eftersom det skapar en plattform för kunskapsutbyte, personlig utveckling och nätverkande. Nu har de, och övriga deltagare, fem träffar framför sig för att lära känna sin matchning, inventera drivkrafter, diskutera kompetenser och kanske även få till ett studiebesök. I januari ses alla ”buddies” igen och delar med sig av sina bästa tips och insikter från programmet.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se