Elnät: återförvisade intäktsramar för 2020–2023 beslutade

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energimarknadsinspektionen, Ei, har fattat beslut om de återförvisade ärendena för elnätsföretagens intäktsramar åren 2020–2023. De ursprungliga besluten inför perioden överklagades av flera elnätsföretag, vilket gjorde att kammarrätten återförvisade ärendena till Ei för att fatta nya beslut. Energiföretagen Sverige välkomnar att intäktsramarna för den aktuella perioden börjar klarna.

På Ei:s webbplats meddelas att samtliga nya beslut ger en högre intäktsram för respektive elnätsföretag jämfört med de överklagade besluten. Intäktsramarna har ändrats efter prövning i förvaltningsrätten och kammarrätten. Domen innebär att kalkylräntan, raseringskostnader och kostnader för avbrottsersättning har justerats.

Arbetet fortsätter mot de definitiva intäktsramarna

– Det är bra att det efter lång tids väntan börjar klarna kring intäktsramarna för perioden 2020–2023. Besluten avser dock fortfarande preliminära intäktsramar och bygger på prognoser från 2019. Utfallen för perioden är redan inrapporterade och Ei meddelar att de nu ska påbörja arbetet med beslut om de definitiva intäktsramarna. Vi välkomnar att så snart som möjligt få full klarhet i förutsättningarna, säger Energiföretagens elnätsansvarige Tomas Malmström.

Ei ska alltså påbörja arbetet med att jämföra de prognoser som företagen lämnade inför perioden med det faktiska utfallet efter perioden och ompröva intäktsramarna för 2020–2023. Efter omprövningen ska Ei jämföra intäkterna med den omprövade intäktsramen och besluta om det belopp företagen får föra vidare från 2020–2023, vilket antingen ökar eller minskar intäktsramen för tillsynsperioden 2024–2027.

Läs om de återförvisade besluten på Ei:s webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Tomas Malmström

Tomas Malmström

Ansvarig elnät, regelverk och marknadsroller
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 02
E-post: tomas.malmstrom@energiforetagen.se