Flexfrågorna samlas tydligare – AG Helhet Flex bildas

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen Sverige sjösätter AG Helhet Flex. Därmed omstruktureras det arbete som hittills utförts i de båda arbetsgrupperna AG Flex Nät och AG Aggregeringstjänster. Dessa ersätts av AG Helhet Flex som ska kunna bilda expertgrupper med expertis från de tidigare arbetsgrupperna. Medlemmarna i AG Helhet Flex, sitter på mandat från företagen, och uppdraget är att samordna arbetet kring flexibilitet och kommande EU-förordning om efterfrågeflexibilitet (Kommissionsförordningen).

Arbetet med flexibilitetsfrågorna har vuxit i omfång och är mer komplexa. Frågorna spänner över flera verksamhetsområden och väntas bli en av de större frågorna föreningen har att hantera framöver. Därför behöver strukturen utvecklas för arbetet för att få in fler medlemsexperter som stöd i föreningens verksamhet.

Därför bildas AG Helhet Flex med utvalda medlemmar, för att ännu tydligare få en gemensam röst i frågor som rör flexibilitet inom värdekedjan fram till slutkund. Gruppen bemannas med medlemmar från såväl stora som mindre aktörer samt från olika delar av landet.

Uppdraget i sammanfattning

AG Helhet Flex ska samordna föreningens arbete kring flexibilitet och Kommissionsförordningen (med tillhörande krav på datautbyte och interoperabilitet). Uppdraget går ut på att:

  • utveckla Energiföretagens positioner och eventuella inspel kring flexibilitet och Kommissionsförordningen som förankras via rådsgrupperingar och om nödvändigt rådslag, samt i vissa centrala aspekter Energiföretagens styrelse.
  • samarbeta och föra samtal med Svenska kraftnät och Ei samt eventuellt annan myndighet/aktör och utifrån deras inspel identifiera områden som kräver särskilt fokus.
  • tillsätta expertgrupper som fokuserar på specifika områden inom flexibilitetsområdet, inklusive kunskapsinhämtning, för att stötta AG Helhet Flex i arbetet. Till dessa ska expertis från tidigare arbetsgrupper tas tillvara. AG Helhet Flex ansvarar för att definiera expertgruppernas uppdrag.

Ytterligare resurser välkomnas – remiss om nätkod på gång

AG Helhet Flex ska ta hjälp av dessa expertgrupper som i första hand bemannas med expertis från AG Flex Nät och AG Aggregeringstjänster. Högst sannolikt behövs fler experter framöver. Vi ber därför dem som känner starkt engagemang i dessa frågor att följa arbetet och anmäla intresse spontant eller när vi söker förstärkning av resurser.

Just nu pågår ett arbete kring förslaget till flexnätkod som ACER (byrån för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter inom energiområdet) skickat ut på remiss. Förslaget för Kommissionsförordning är ute på konsultation under perioden 5 september–31 oktober 2024 (sista svarsdatum). Det slutliga förslaget till kommissionen ska in senast i mars 2025.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Lejerskog

Erik Lejerskog

Ansvarig kraftsystem
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 69
E-post: erik.lejerskog@energiforetagen.se