Regeringens budgetnyheter stärker det civila försvaret

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Det säkerhetspolitiska läget är allvarligt och förblir så under överskådlig framtid. Regeringen presenterade i dag den största satsningar på civilt försvar sedan kalla kriget. Helheten för det civila försvaret handlar om hårda prioriteringar kring det som är absolut viktigast för samhällets försörjningstrygghet. Civila försvaret stärks totalt från 2,7 miljarder kronor år 2024 till 15 miljarder under 2028.

Torsdag den 12 september höll regeringen och Sverigedemokraterna en pressträff för att presentera satsningar som ska stärka det civila försvaret i 2025 års budgetproposition. Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, civilminister Erik Slottner, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari samt Lars Wistedt från Sverigedemokraterna deltog.

Regeringen pekar särskilt på ökad robusthet och omställningsförmåga, men även på att en fungerande global frihandel är viktig. Återuppbyggnaden av det civila försvaret kommer till nytta även i krisberedskapen under fredstid.

Speciellt för Energiförsörjningen

Tillgång till energi är avgörande för samhällets försörjningstrygghet. Inte minst har detta visat sig i Ukraina där infrastrukturen har varit måltavla för attacker. Regeringen har lagt om energipolitiken för att stärka robustheten. För första gången har därför ett leveranssäkerhetsmål tagits fram. Satsningen inom energisektorn påbörjas nästa år med stegvis uppbyggnad under kommande år för att landa på 1,4 miljarder kronor år 2028.

Energiföretagen Sverige välkomnar regeringens satsningar på:

  • leveranssäkerhetsmål
  • ö-drift
  • civilplikt

Regeringen har föreslagit att stärka robusthet och redundans genom att bland annat stärka förmågan till ö-drift. Tidigare har regeringen beslutat om snabbspår för att återaktivera civilpliktiga inom elförsörjningen. För detta finns nu även finansiering, vilket är positivt. Energiföretagen Sverige har tidigare efterfrågat en långsiktig finansiering av civilpliktiga.

Fortsatta satsningar krävs

– Energiföretagen bedömer att det finns privata företag som behöver förstärka robustheten och redundansen inom energiförsörjningen. Därför behöver vi fortsätta satsa på reservkraft på plats i händelse av strömavbrott. Vi önskar också se ett förtydligat ansvar som även inkluderar planering av övningar, säger Energiföretagens säkerhetsansvariga Emma Johansson och avslutar:

– För att kunna ställa om vid ett väpnat angrepp finns också stora behov av att ytterligare skydda energiinfrastrukturen. Idag saknas pengar för ytterligare fysiskt skydd. En lösning är att skyndsamt återinföra ett modernt driftvärn.

Läs här på regeringens webbplats från dagens presskonferens 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se