Svagt intresse för orsakerna bakom stigande fjärrvärmepriser

Publicerat av: Daniel Löfstedt ·

I går släpptes årets Nils Holgersson-rapport med stort fokus på de höjda fjärrvärmepriserna 2024. En djupare förklaring till varför det ser ut som det gör saknades dock.

Nyhetsmedier brukar rapportera om resultaten i Nils Holgersson-rapporten, som flera bostadsorganisationer ligger bakom, och i år var inget undantag. Men tyvärr var intresset litet för att ge en fördjupad förklaring till varför priset på fjärrvärme har stigit. Vi på Energiföretagen hade gärna bidragit, men gavs inte den möjligheten. Och när nyheten tog fart är det svårt att tränga igenom med ett annat perspektiv.

Redan i somras presenterade vi på Energiföretagen fjärrvärmepriserna för 2024 och Daniel Lundqvist, ansvarig för marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen, kommenterade då också bakgrunden till prisökningarna, som beror på omvärldsfaktorer mycket styrda av Rysslands krig i Ukraina:

– Årets prisökningar blev större än vi sett på många år. Priserna har i genomsnitt ökat med 15,5 – 15,7 procent. Priserna och prisjusteringarna varierar dock mellan näten eftersom även förutsättningarna skiljer sig åt. Gemensamt för hela branschen är dock att bränslemarknaderna har förändrats och kostnaderna för bränslen har ökat dramatiskt – det är inte ovanligt med en fördubblad kostnad jämfört med 2022.

Energimyndigheten redovisade nyligen i sin rapport om utvärderingen av Fjärrvärmenämnden att det är tydligt att prishöjningarna på biobränsle, som står för 66 procent av företagens fjärrvärmeproduktion, ligger över fjärrvärmeprisets ökning, vilket tyder på att fjärrvärmeföretagen på ett generellt plan snarare håller nere sina prishöjningar. 

Tidigare i veckan skrev Dagens Industri om prisläget inför 2025 och i deras rapportering fick flera fjärrvärmeföretag komma till tals och ge sitt perspektiv. Charlotte Reidhav, kommersiell chef för Eons fjärrvärme i Sverige, säger i artikeln:

– Anledningen är de fortsatt höga kostnaderna för bland annat biobränsle som sätter hård press på lönsamheten både för oss och hela den svenska fjärrvärmebranschen. Vi har kämpat hårt för att på olika sätt hålla nere prishöjningen. Och även om alla fjärrvärmebolag ännu inte meddelat sina prisjusteringar så är det vår bild att vi även nästa år höjer mindre än många andra.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se