Energiföretagen i Riksdagen med fokus på Fjärr- och kraftvärme

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Den 2 april arrangerade Energiföretagen tillsammans med Fastighetsägarna ett riksdagsseminarium. Temat var Konkurrenskraftig fjärr- och kraftvärme: Så kan fastigheter och energisystemet utvecklas tillsammans. På seminariet diskuterades vad som krävs för att fjärr- och kraftvärmen ska fortsätta vara en konkurrenskraftig lösning och hur fastighetsägare i högre utsträckning och med hjälp av nya lösningar kan integreras i energisystemet.

Tillsammans framförde Åsa Pettersson, vd, Energiföretagen och Anders Holmestig vd, Fastighetsägarna vikten av myndighetssamverkan och politiska reformer för att säkerställa en konkurrenskraftig fjärr- och kraftvärme och fler fastigheter som bidrar till energisystemets utveckling. Det är ett tufft läge i branschen och där Energimyndighetens samtliga långtidscenarier som publicerades nyligen spår en tuff utveckling för den biobaserade fjärr- och kraftvärmen även framöver. Därför sänder ett gemensamt riksdagsseminarium en viktig signal om att ingen av våra branscher gynnas om fjärr- och kraftvärmen fasas ut.

– En av de viktigaste frågorna för Energiföretagen är att regeringen skyndsamt tar fram åtgärder som bättre kompenserar fjärr- och kraftvärmens systemnyttor och stärker konkurrenskraften långsiktigt. Ett fjärr- och kraftvärmepaket med utgångspunkt i Energimyndighetens fjärr- och kraftvärmestrategi är nödvändigt för branschen, säger Åsa Pettersson, vd Energiföretagen.

Fjärr- och kraftvärmens förmåga att avlasta elsystemet och bidra med planerbar och tillgänglig el och värme är särskilt viktig när samhället ska elektrifieras. Därtill bidrar den till försörjningstrygghet och stabilitet i tider av oförutsägbarhet och konflikt i vår omvärld. Samtidigt är fjärrvärmen under press. Rysslands krig mot Ukraina har bidragit till kraftigt ökade priser på biobränslen, vilket driver upp kostnaden för företag och kunder.  

– Om fjärrvärmen försvann skulle det lokala effektbehovet av el öka kraftigt, något det inte finns utrymme för om vi ska klara elektrifieringen inom industri och transporter. Rent konkret skulle det också innebära behov av kraftig utbyggnad av de lokala elnäten och regionala elnäten, och att samhället går miste om flera beredskapsnyttor, säger Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen.

I seminariet deltog Simon Wakter, politiskt sakkunnig hos energi- och näringsminister Ebba Busch. Wakter berättade om vad som gjorts hittills från regeringens sida, lyfte fjärr- och kraftvärmens unika roll men också att fler satsningar för att stärka fjärr- och kraftvärmens konkurrenskraft är att vänta framöver. 

Hur energi- och fastighetsbranschen, med delvis olika intressen, kan samverka diskuterades i en panel där Per Everhill, Ansvarig Public Affairs Tekniska verken i Linköping, Gustav Ebenå, Avdelningschef, Energimyndigheten, Malin Strand, Affärsutvecklingschef, Energiforsk och Anders Björling, Utvecklingschef Teknisk Förvaltning, Castellum deltog.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emmy Harlid Westholm

Emmy Harlid Westholm

Projektledare Public Affairs
Enhet: Politik & Samhälle
Telefon: 08-677 25 23
E-post: emmy.harlidwestholm@energiforetagen.se

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se