EU:s första omnibuspaket presenterat
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Som en del av Clean Industrial deal presenterade EU-kommissionen 26 februari det första av flera omnibuspaket. Paketet syftar till att förenkla och effektivisera de nyligen antagna regler som styr hållbarhetsrapportering och företagaransvar.

Omnibus I har för avsikt att förenkla CSDDD, CSRD samt taxonomi och ingår i EU:s mer omfattande arbete med att stärka konkurrenskraften. Förslaget tar sikte på att minska den administrativa bördan särskild för små och medelstora företag (SME:s).
Syftet med taxonomirapporteringen är att ge investerare, företag och beslutsfattare tydlig information om vilka aktiviteter som är hållbara och klimatvänliga. EU:s gröna taxonomisystem föreslås i omnibuspaketet omfatta stora förenklingar och lättnader för att minska den administrativa bördan och öka flexibiliteten för företag. Konkret innebär omnibus I en markant skillnad i att förslaget föreslår att enbart stora företag med en omsättning över 450 miljoner euro blir obligatoriskt bundna till att rapportera. Omnibus-paketet introducerar möjligheten för företag att rapportera om aktiviteter som är delvis anpassade till EU:s taxonomi samt förslag om att företag bara ska rapportera om de delar av verksamheten som är ekonomiskt viktiga när det gäller hållbarhet enligt EU:s taxonomi. Det innebär att företag slipper rapportera delar av verksamheten som inte anses väsentliga. Omnibus-paketet föreslår också att antalet rapporteringsmallar minskas med runt 70%, vilket ska underlätta det administrativa hållbarhetsarbetet och möjliggör en gradvis omställning av verksamheter.
CSRD och CSDDD är två centrala EU-lagstiftningar som har för avsikt att förbättra företags ansvarstagande och transparens när det gäller hållbarhet.
- CSRD ställer utökade krav på hållbarhetsrapportering för större företag, som måste redovisa sina hållbarhetsåtgärder. Målet är ökad transparens och bättre information för investerare.
- CSDDD kräver att företag identifierar, förebygger och åtgärdar negativa effekter på mänskliga rättigheter och miljö i sina värdekedjor genom due diligence-processer (företagsgransking).
Just nu ligger två förslag på bordet, dels ett förslag om att skjuta upp införandet,ett så kallat “stop-the-clock”-förslag och ett förslag om själva innehållet och omfattningen av direktiven.
Omnibus del ett dvs “stop-the-clock" innebär att CSDDD och CSRD lagstiftningen som har godkänts tidsmässigt förskjuts för vissa införandekategorier. Detta ger företag mer tid att implementera de åtgärder som krävs för att säkerställa att miljökrav efterlevs i deras verksamheter och levernskedjor. För företag med färre än 500 anställda och som inte är börsnoterade gäller 2027 och för börsnoterade SME:s gäller 2028. I praktiken innebär detta inte att företag slipper undan rapportering utan snarare att företag får mer tid på sig att rapportera. Icke börsnoterade SME:s hållbarhetsrapporterar frivilligt. Förslaget innebär en förskjutning av redovisningen med två år.
Ändringar i omfattningen av CSRD lagstiftningen syftar i huvudsak till att minska bördan för mindre företag. Antalet företag som är skyldiga att rapportera om hållbarhet skulle enligt kommissionen minska med cirka 80%. I förslaget om Omnibus I skulle detta innebära att stora företag med över 1000 anställda och med en omsättning på över 50 miljoner euro fortsatt kommer behöva rapportera enligt CSRD. Förslaget innebär ett nytt tröskelvärde från 500 anställda till 1000 anställda för en införandekategori.
Omnibus I innebär förslag om förändringar, förskjutningar och regellättnader och bevisar att EU-kommissionen menar allvar när det gäller att underlätta företags administrativa bördor. Samtidigt så kan förändringarna skapa otydlighet i hur företag ska implementera redan existerande lagstiftning när man nu omförhandlar spelreglerna.
Förslaget om Omnibus I förhandlas under kommande månader. Europaparlamentet och rådet har valt att behandla förslaget om “stop-the-clock” i ett skyndsamt förfarande och denna del av förslaget har redan godkänts av medlagstiftarna. Detta innebär att rapporteringskraven kommer att skjutas upp, vilket ger vissa företag mer tid att implementera den rådande EU-lagstiftningen. Förslaget om själva innehållet kommer att fortsatt förhandlas under våren.
– Energiföretagen drev regelförenkling som en av sina främsta prioriteringar inför den nya mandatperioden i Bryssel och välkomnar därför allmänt ansatsen att förenkla onödigt betungande regelverk för våra medlemsföretag, som är europeiska föregångare i hållbarhetsarbete, säger Sandra Hult, ansvarig Energiföretagens Brysselkontor .
EU-kommissionen kommer under våren att presentera ytterligare omnibusförslag för att minska administrativa bördor. Just nu ser man över vilka administrativa hinder som man kan undanröja inom ramen för rådande energilagstiftning. Den 21 maj presenterar EU-kommissionen ett omnibusförslag för små midcap-företag och avskaffande av papperskrav. Kommissionen har framför allt för avsikt att skapa en ny kategori av små midcap-företag med anpassade krav. Förslaget skulle kunna innehålla förenkling av bland annat direktivet om energieffektivitet och förnybarhetsdirektivet.
– Vi bevakar förhandlingarna och analyserar internt vilka konsekvenser det som hittills lagts på bordet kan få för vår medlemskrets, avslutar Sandra Hult.
Kontakta mig om du vill veta mer

Sandra Hult
Ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
Enhet: Politik & samhälle
Telefon:
+32 470 89 01 18
E-post: sandra.hult@swedenergy.se