Lagförslag: lättnader och ökade möjligheter att kamerabevaka
Publicerat av: Kalle Lindholm ·
Kamerabevakning av energiinfrastruktur har flera fördelar som bidrar till ökad säkerhet och skydd av kritiska anläggningar. Det ska förebygga brott, sabotage eller stöld vid energianläggningar och ge snabb respons på misstänkta aktiviteter eller incidenter. Därmed minskar risken för allvarliga skador eller avbrott i energiförsörjningen.
Några av de viktigaste förslagen inkluderar avskaffande av kravet på tillstånd för kamerabevakning. Samt nya och utvidgade undantag från kraven att informera om kamerabevakning som bedrivs från civila fordon eller drönare. Ändringar i kamerabevakningslagen (2018:1200) föreslås träda i kraft den 1 maj 2025.
Flera viktiga förslag
Proposition 2024/25:93 innehåller också flera viktiga förslag som påverkar energisektorn. Här är några av de mest relevanta punkterna:
- Utökad kamerabevakning: För att förbättra säkerheten inom energisektorn föreslås att brottsbekämpande myndigheter ska få utökade möjligheter att bedriva kamerabevakning på strategiskt viktiga platser, såsom kraftverk och energiinfrastruktur.
- Snabbare installationer: För att snabbt kunna reagera på hot föreslås förbättrade möjligheter för myndigheter att snabbt sätta upp kamerabevakning i brådskande fall.
- Undantag för ANPR-teknik: Det föreslås undantag från kravet på intresseavvägning vid användning av teknik för automatisk igenkänning av registreringsnummer (ANPR-teknik), vilket kan hjälpa till att övervaka och skydda kritisk infrastruktur.
Energiföretagen har bidragit i arbetet
Dessa åtgärder syftar till att stärka säkerheten och skyddet av energiinfrastrukturen och övriga samhället i Sverige. Energiföretagens energisäkerhetsgrupp (ESG) har bidragit i påverkansarbetet längs utredningens gång.
– Vi välkomnar tillgänglighetslättnaderna. Men kamerabevakning räcker inte alltid för att förhindra incidenter, särskilt om tekniken är bristfällig eller övervakningen inte är kontinuerlig, vilket nyligen visades vid intrång i kritisk infrastruktur, säger Emma Johansson som är säkerhetsansvarig hos Energiföretagen.
Kontakta mig om du vill veta mer
Emma Johansson
Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se