Myndigheters beredskap stärks i nytt regeringsuppdrag

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Genom att etablera ett civilt försvar med kapacitet att hantera krigssituationer skapas förbättrade resurser och förmågor även för krisberedskap. Ambitionen att bygga upp ett nytt civilt försvar förstärker förmågan att hantera kriser i fredstid. Under en presskonferens den 23 januari nämnde minister för civilt försvar, Carl-Oscar Bohlin, stormen Gudrun som ett exempel på effektiv krisberedskap. Beslutet, som påverkar många myndigheter, är historiskt.

Carl-Oscar Bolin tog tidigt på presskonferensen upp stormen Gudrun som ett gott exempel. Hanteringen där och då förstärktes och möjliggjordes av resterna av det gamla totalförsvaret. Personer som var utbildade med civilplikt och hade rätt kompetens för att reparera elledningar utgjorde en samhällelig resurs som kunde aktiveras. Situationen hade varit sämre några år senare, menade han, då nedmonteringen av det gamla försvaret hade kommit längre.

I övrigt har bristande förmåga att agera lett till negativa konsekvenser i krissituationer. Handlingskraft och tydligt ansvar har saknats, som vid krisen längs E22:an år 2024 och jordskredet i Stenungssund år 2023.

Nya konkreta uppdrag till flera myndigheter – MSB i central roll

Regeringen har nu gett 53 beredskapsmyndigheter i uppdrag att trygga förmågan att agera proaktivt och handlingskraftigt i hanteringen av såväl fredstida krissituationer som vid krig och krigsfara. Uppdragen är formulerade i myndigheternas regleringsbrev för år 2025. Syftet är att åstadkomma en större proaktivitet, handlingskraft och ett ledarskap som bygger den kultur som krävs vid krig eller krigsfara.

Regeringen har också gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att stötta beredskapsmyndigheterna med ett metod- och övningsstöd vid genomförandet av myndigheternas nya uppdrag. MSB ska stödja myndigheters förmåga och stärka kulturen vid kriser, höjd beredskap och krig genom att främja just proaktivitet, handlingskraft och samarbete.

Nytt utredningsuppdrag om föreskrifts- eller beslutsrätt

Regeringen ska även ge en särskild utredare i uppdrag att överväga behovet av att modernisera och utöka regeringens och främst sektorsansvariga myndigheters och civilområdesansvariga länsstyrelsers föreskrifts- eller beslutsrätt vid krig och krigsfara.

Länsstyrelsernas regionala förankring och kontaktytor mot såväl kommuner och regioner som mot statliga myndigheter är en central del i det civila försvaret. Utredningen ska ge ytterligare förutsättningar att förtydliga länsstyrelsernas ansvar och uppgifter, vilket bidrar till ett säkrare Sverige.

Se presskonferens från den 23 januari på regeringens webbplats

Läs pressmeddelande från finansdepartementet och försvarsdepartementet

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se