Qraftsamling 21 – en sammanfattning
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Utvärderingen av Qraftsamling från tidigare år har visat att det fokuserade arbetet på att öka mångfalden har gett resultat för de deltagande företagen. Nu summerar vi årets program – Qraftsamling 21 – ett program som såg lite annorlunda ut än det gjort under tidigare år.
Qraftsamling 21 löpte mellan april och november 2021, med avslutande utvärdering i december. På grund av Coronapandemin fick programmet göras om och ett digitalt upplägg, utan fysiska träffar skapades.
– Jag är oerhört glad över att vi lyckades genomföra programmet trots pandemin och genom digitala träffar. Jag vet att många i branschen jobbar aktivt med jämställdhets- och inkluderingsfrågor och genom Qraftsamling så höjs nivån ytterligare genom att på ett systematiskt och målstyrt sätt arbeta med de här frågorna på flera nivåer; bransch, företag och individ. Alla deltagare har gjort och gör ett fantastiskt jobb, säger Andreas Lepa ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Energiföretagen.
Programmets syfte har varit att stötta inkluderande normförändring och skapa arbetsplatser med likvärdiga karriärmöjligheter som engagerar och inspirerar. Det nya finslipade upplägget la därför fokus på normförändring, inkluderande ledarskap och samtliga lagstiftade diskrimineringsgrunder.
Några av nyheterna i årets program var:
- En ökad tydlighet kring branschens nuläge och drömläge och med flera inspirerande exempel från andra branscher.
- En tydlig koppling till Agenda 2030 samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö och dess paragrafer både gällande kunskap om, och arbete för, att motverka kränkande särbehandling.
- Fler roller i företaget får nu tillgång till de digitala modulerna, utöver huvuddeltagaren. Deltagande företag får en företagsunik normplattform, vilken fungerar som en nollmätning vid start och en utvärdering vid programmets slut.
– Med Qraftsamling 21 ville vi normingenjörerer från Add Gender inspirera hela branschen till att öka takten och förbättra metoderna för jämställdhetsarbetet. Vi upplevde att Qraftsamling hittills varit väldigt inriktad på kvinnor och hur de skulle lockas till branschen. Nu ville vi skifta fokus så att alla kan uppleva att i energibranschen kan vem som helst utvecklas, så länge intresset för hållbarhet finns. En sådan förflyttning skapar en ökad attraktionskraft för kvinnor men även för många andra grupper och individer som inte känt sig självklart inkluderade tidigare, säger Pernilla Alexandersson, vd för Add Gender, och projektledare för årets Qraftsamling.
Ett medlemsföretag som deltagit under ett flertal år är Uniper. Lotta Sätterlund, HR-chef på Uniper deltog i årets Qraftsamling som sponsor men har också funnits med i tidigare omgångar som representant från Unipers ledning. Så här sa hon tidigare om Unipers deltagande:
– Åren med Qraftsamling har berikat oss som människor och företag, vi har fått värdefulla insikter och verktyg för konkret förändring. Qraftsamling har varit som en katalysator för vårt systematiska arbete för ökad mångfald och inkludering på Uniper. Vi har nu ett gediget program med utbildningar för alla medarbetare och chefer, dedikerade mångfaldsambassadörer inom alla bolag och en maffig verktygslåda att hämta inspiration och material till workshops och diskussioner ur. Fokus i årets plan har varit att utbilda alla i inkluderande arbetsmiljö.
– Det har varit nyttigt att se vad vi redan gör bra idag, men också vilken potential till förbättring som finns framåt. Det säger Linda Östberg som deltog från Karlstads Energi.
Lisa Hjelm, dåvarande regionchef Mitt, deltog för Energiföretagens räkning och hon betonade även vad programmet gav henne på det personliga planet:
– Qraftsamling har betytt väldigt mycket för mig. Träffarna har, trots sitt digitala format, bjudit på många förtroendegivande samtal med branschkollegor där vi diskuterat många moraliska dilemman, både från jobb- och privatlivet. Både på första, och på den tredje träffen ombads vi fundera över vårt eget personliga driv. Att svara på frågan ”varför tycker du att det är viktigt att arbeta med mångfald och inkludering?” skapar en tydlig utgångspunkt för Qraftsamlings alla diskussioner. För mig har det handlat om nyfikenhet på de faktorer som skapar diskrepans och ojämlikhet, samt att få kunskaper om hur man möter dem - helt enkelt för att jag ska kunna bli en bättre kollega och medmänniska. Det har varit en ynnest att få ta sig tiden att arbeta med de här frågorna på djupet.
Här är några röster om programmet från utvärderingen:
- Väldigt vågat och väl genomfört trots att det ej gick att hållas fysiskt.
- Utbildningen har gett inspiration till att ta tag i frågorna igen och de andra deltagarna har givit idéer.
- Normplattformen, ett mycket bra verktyg som går att använda direkt. Uppskattar speciellt förslagen som går att applicera.
- Att utbildarna varit tillgängliga för frågor
- Toppen med normingenjörer och det omvända mentorskapet, jag har lärt mig mycket
Flera av deltagarna har förstås påpekat att det hade varit önskvärt med fysiska träffar för nätverkandets skull. Trots det så har man tyckt att det har fungerat bra digitalt och några har uttryckt att det underlättat medverkandet att slippa resa. Kanske kan en blandning av digitala och fysiska träffar vara det som skulle fungera bäst för framtida program?