Regeringen föreslår stärkt skydd för Sveriges säkerhet

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Justitiedepartementet har nyligen (25 maj) överlämnat en proposition till riksdagen som förslår ändringar i säkerhetsskyddslagen. De som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan förhindras att ingå avtal och andra samarbeten som kan skada Sveriges säkerhet. Den säkerhetspolitiska utvecklingen motiverar enligt regeringen att ytterligare åtgärder införs.

Säkerhetspolisen och andra myndigheter har under senare år noterat att aktörer som bedriver verksamhet av stor betydelse för Sveriges säkerhet har haft ett eftersatt säkerhetsskydd. Det gäller till exempel då de anlitat externa aktörer.

Syftet med regeringens proposition är att skärpa kraven på de aktuella verksamheterna i samband med upphandlingar, avtal och andra former av samarbeten som innebär att känslig verksamhet exponeras för externa aktörer. Tillsynsmyndigheterna får även utökade befogenheter att stoppa förfaranden som bedöms olämpliga från säkerhetsskyddssynpunkt. De får också nya tillsynsbefogenheter och en möjlighet att besluta om sanktionsavgifter mot verksamheter som inte följer de viktigaste kraven på säkerhetsskydd.

Vad innebär förslaget?

Ändringarna i korthet som föreslås träda i kraft den 1 december i år:

  1. Säkerhetsskyddschefer får en mer framträdande roll i säkerhetsskyddsarbetet.
  2. Verksamhetsutövare ska ingå säkerhetsskyddsavtal i lägen då andra kan få tillgång till den säkerhetskänsliga verksamheten.
  3. En särskild säkerhetsskyddsbedömning och prövning av lämpligheten ska göras vid till exempel upphandlingar som kräver säkerhetsskyddsavtal. Tillsynsmyndigheten kan besluta att det inte får genomföras och även ingripa i ett pågående förfarande.
  4. Tillsynsmyndigheterna kan också besluta om vitesföreläggande och sanktionsavgift mot den som inte följer säkerhetsskyddslagstiftningens krav.

Läs Prop. 2020/21:194 ”Ett starkare skydd för Sveriges säkerhet”

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se