Kommentarer om biostrategin

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Igår presenterade Fossilfritt Sverige sin biostrategi. I SVT:s Rapport visades sedan ett nyhetsinslag med ett uttalande om att fjärrvärmebranschen behöver upphöra med användningen av skogsflis. Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet i branschen varför Energiföretagen nu följer upp detta för att reda ut vad som egentligen avsågs.

I biostrategin som lanserades av Fossilfritt Sverige 22 september finns ingen skrivning om att användning av skogsflis ska upphöra i fjärrvärmen. I biostrategin antas däremot en minskad användning med ca 20 procent i all el- och värmeproduktion till 2045 jämfört med idag.

SVT publicerade under kvällen en rättelse på sin hemsida. Inslaget ligger dock kvar med sin ursprungliga, felaktiga formulering.

I fjärrvärmen har användningen av biobränslen varit oförändrad under många år, det förväntas heller ingen ökning framöver. Däremot anses det viktigt att även i framtiden kunna använda de rester som också idag utgör majoriteten av biobränslena, det vill säga bark, spån, grenar och toppar som blir över från skogsbruk och träindustri. Elen som produceras i biokraftvärmeverk kommer att bli än viktigare för balansen i elsystemet framåt, och är också en förutsättning för att fjärrvärmen ska bli en kolsänka genom bio-CCS.

Här finns bränslestatistik om fjärrvärme och annan fakta.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Raziyeh Khodayari

Raziyeh Khodayari

Ansvarig miljö, hållbarhet, energitillförsel och energiaskor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 13
E-post: raziyeh.khodayari@energiforetagen.se