Nya förordningen för mätning av el träder i kraft 1 november

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen påminner om den uppdaterade svenska mätförordningen som träder i kraft den 1 november 2023. Mätning och rapportering av ej månadsmätt elanvändning ska då ske på 15 minuter.

Energimarknadsinspektionen (Ei) publicerade i januari i år nya föreskrifter om mätning av el. De huvudsakliga förändringarna gäller övergången från 60 minuters avräkning till 15 minuters avräkning.

De nya mätföreskrifterna för el träder i kraft den 1 november 2023. I mätförordningen finns övergångsbestämmelser som gäller till den sista december 2024. Övergångsbestämmelserna innebär att mätning i en uttagspunkt som inte ingår i förbrukningsprofilen samt inmatningspunkter får mätas varje timme, om mätutrustningen inte kan registrera överförd el under varje kvart.

Samarbete genom Svenska kraftnät

Att gå över till 15 minuter tidsupplösning på de nordiska elmarknaderna får stor påverkan på elmarknadens aktörer. Bland annat krävs förändringar i många av aktörernas IT-system och processer.

För att detta ska kunna införas med lyckat resultat för alla berörda parter krävs ett nära samarbete och dialog med elmarknadens aktörer. En del av samarbetet görs i regi av Svenska kraftnät genom en referensgrupp med verksamma inom området.

Läs om ärendet på Energiföretagens webbplats

Läs om 15 minuters tidsupplösning på Svenska kraftnäts webbplats

Läs nyhet hos Ei om nya mätföreskrifter från januari 2023

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se