Europaparlamentet oense om Naturrestaureringsdirektivet

Publicerat av: Julia Lindholm ·

Kommissionens förslag till Naturrestaureringsdirektivet fick underkänt av Europaparlamentets miljöutskott. Ledamöterna i Europaparlamentets miljöutskott röstade 44 för och 44 emot att anta en position om Naturrestaureringsdirektivet. Eftersom omröstningen slutade oavgjort, som innebär att det inte finns något majoritetsstöd för den förslagna positionen, avslogs det.  

Naturrestaureringsdirektivet är en ambitiös lagstiftning som syftar till att återställa Europas naturområden till en hälsosam nivå. Förslaget är en del av EU:s biodiversitetsstrategi. Målsättningen är att öka biodiversiteten och att långsiktigt återställa natur och ekosystem med bindande mål. Åtgärderna bör enligt kommissionen täcka minst 20 % av EU:s land- och havsområden till 2030, och i slutändan alla ekosystem som behöver restaureras till 2050. Förslaget är omstritt och det har i parlamentet varit svårt att enas inom de olika partigrupperna. Förslaget har bland annat fått kritik för att vara allt för långtgående och att det krockar med andra bindande målsättningar.   

Det motstånd som Naturrestaureringsdirektivet mött har framför allt drivits av konservativa partigruppen EPP. De anser att de föreslagna reglerna hotar jordbrukarnas försörjning och Europas livsmedelssäkerhet.  

Tidigare i månaden misslyckades en konservativ ansträngning att avslå hela förslaget under en votering i miljöutskottet. På grund av tidsbrist kunde parlamentsledamöterna inte behandla alla ändringsförslag till lagstiftningen under sammanträdet, vilket ledde till att den slutliga omröstningen sköts upp till idag. Mycket talade för att omröstningen skulle bli jämn på förhand, med oenighet i partigrupperna under förhandlingarna. 

Det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen kommer nu att gå till en plenaromröstning i Europaparlamentet, vilken är planerad att äga rum 12 juli. Eftersom två andra utskott redan har röstat emot förslaget och miljöutskottet misslyckades med att nå en ståndpunkt, har parlamentsledamöterna nu begränsad tid på sig att hitta en kompromiss som är acceptabel för en majoritet i hela parlamentet.  

I ministerrådet enades EU:s miljöministrars om en gemensam ståndpunkt i frågan den 20 juni. Om Europaparlamentet antar en position kan förslaget gå vidare till trilogförhandlingar mellan ministerrådet och parlamentet. Om förslaget skulle falla i plenaromröstningen är det upp till kommissionen att antingen dra tillbaka förslaget i sin helhet eller revidera sitt förslag. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Julia Lindholm

Julia Lindholm

Ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: +32 483 033 156
E-post: julia.lindholm@swedenergy.se