Rekordstort deltagande på breddade Elnätsdagarna

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Årets Elnätsdagarna fick tillägget ”El i förändring” eftersom innehållet hade breddats med ännu mer fokus på utvecklingen av energisystemet och hur det påverkar elnätsägarna. Deltagarna fick ta del av nyheter kring intäktsregleringen, nätutvecklingsplaner, flexlösningar och teknik men även ämnen som e-mobilitet, vätgas, sol- och vindkraft fanns på programmet. Det nya greppet verkade intressera fler, för deltagarantalet slog rekord.

Laddinfra, Ai, regelverk, beredskapsplaner, e-mobility, vätgas, kompetensförsörjning, batterilager, drönare, nya Elnätshandboken och en hel del annat inom elnätsteknik… Listan på aktuella ämnen som de två huvudmoderatorerna Elin Krona och Lars Andersson från Energiföretagen lotsade deltagarna igenom under ”Elnätsdagarna – El i förändring” kan göras lång.

Regelverk i förändring

Ett återkommande ämne på Elnätsdagarna är elnätsregleringen, som sätter ramarna för elnätsföretagens verksamhet. Ulrika Persson från Regeringskansliet har gjort en översyn av regleringen för el- och naturgasområdena, SOU 2023:64 "Ett förändrat regelverk för framtidens el- och gasnät", som hon presenterade. Tommy Johansson berättade om myndighetens syn på utredningen, vad som händer på Energimarknadsinspektionen, Ei, och om myndighetens syn på utvecklingen framåt. Passet avslutades med en paneldiskussion där även Ronald Liljegren, jurist på Energiföretagen medverkade. Han gav sin och Energiföretagens syn på den nyligen presenterade utredningen, bland annat tyckte han att förslagen är för långtgående och att de föreslagna förändringarna föreslås träda i kraft för snabbt.  (Läs Energiföretagens kommentar till utredningen när den presenterades.)

Andra regelverk som påverkar elnätsägarna är de som beslutas inom EU. Därför var Carmen Gimeno, generalsekreterare för GEODE inbjuden för att dela med sig om vad som är på gång. GEODE samlar så kallade DSO:er (Distribution System Operator, dvs företag som äger region- och lokalnät med systemansvar för distributionssystemet) inom elnät och gas i Europa. Hon berättade att EU-kommissionen har ett ökat fokus på näten och bland annat hade arrangerat sitt första högnivåmöte ”High Level Grid Forum” och arbetar med en handlingsplan för nät som ska presenteras i slutet av november.

Ett späckat program med stor bredd

Andra heta ämnen på konferensen var utmaningen att ansluta ny produktion – exempelvis står 50 GW solkraft i kö för att få ansluta – goda exempel och tips om hur man kan arbeta med nätutvecklingsplaner, effektprognoser och flexmarknader. Den utmaning som genomsyrar hela energibranschen, nämligen bristen på kompetens, lyftes också, liksom forskning och utveckling.

Yvonne Ruwaida lyfte trenderna i Sverige och EU när det gäller flex. Med sig på scenen hade hon först Stefan Sedin Jämtkraft och Per Wikström Ellevio, som berättade om arbetet på EU -nivå, i EU DSO Entity. Sedan berättade hon, Adam Nilsson Jämtkraft och Rebecca Samuelsson E.ON, om arbetet i Energiföretagens arbetsgrupp AG Flex med nätkoden ”Demand response”(en EU-förordning).

De två dagarna avslutades med en spaning om nätägarrollen i den snabba utveckling som sker, därbland andra Johanna Lakso, vd Powercircle, delade med sig av sin syn på framtiden. Eftersom hon var nyutnämnd till Årets kraftkvinna fick hon också både blommor och applåder.

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

Jonathan Hallinder, E.ON Energidistribution AB

– Som alltid superintressant att träffa branschkollegor, få diskutera olika utmaningar, hur vi kan hjälpa varandra. Jag kommer från regleringsperspektivet så regleringsfrågorna är alltid en ”highlight” på agendan.  Bra helhet, tycker jag.

Gunilla Juhlin, Mälarenergi Elnät AB

 

– Det bästa är att nätverka med andra elnätsägare, med samma utmaning, och att få ny information om det som ligger i röret framåt. Det jag ser fram emot mest den här andra dagen, är att se hur andra jobbar med kompetensförsörjningen.  

Elias Holmberg, Härnö-sands Energi och Miljö AB

– Det bästa är att få träffa folk och att få inspel om vad som händer i branschen. Kul att få komma hit och bredda sina vyer. Carmen från GEODE hade en jättebra presentation, där hon satte fingret på att det som händer i EU påverkar ända ner till oss små elnätsföretag.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Anna Linderoth

Anna Linderoth

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 25 12
E-post: anna.linderoth@energiforetagen.se

Susan Öhrbom

Susan Öhrbom

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 27 65
E-post: susan.ohrbom@energiforetagen.se