Energiföretagens EU-kontor utsett till ett av Bryssels tyngsta

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Fackorganisationen Saco har utnämnt Energiföretagens Brysselkontor till ett av Bryssels 20 tyngsta. Vårens EU-val är ett ödesval där EU:s klimatambitioner riskerar sänkas. Därför är det viktigare än någonsin att energibranschens EU-arbete är inflytelserikt. 

På Energiföretagens Brysselkontor arbetar kanslichefen Julia Lindholm. Tillsammans med namn som Malin Gisslén (Liberalerna), Lovisa Hagberg (Världsnaturfonden WWF) och Fredrik Persson (Business Europe) har Saco utnämnt Julia Lindholm till en av de 20 tyngsta svenska samhällsförändrarna i Bryssel. 

”Jag är jätteglad över att få vara med på Sacos lista över Bryssels 20 tyngsta, tillsammans med flera vänner och bekanta. Som Energiföretagens kvinna i Bryssel fokuserar jag på att hålla koll på när i den politiska processens fönstren står öppna för att kunna driva förändring. Vi är måna om att arbeta med långsiktig samhällsförändring som gynnar hela energibranschen”, säger Julia Lindholm. 

Europaparlamentsvalet kommer bli ett ödesval

Energiföretagens EU-arbete fokuserar nu på det stundande Europaparlamentsvalet den 9 juni. Årets EU-val är viktigare än någonsin då många europeiska partier har svängt i klimatfrågan och inte längre avser att arbeta för en snabb klimatomställning. Därmed finns det en risk att klimatambitionerna sänks efter valet, i hopp om att det ska öka EU:s konkurrenskraft. 

Men varken energibranschen eller industrin går med på att det måste finnas en motsättning mellan höga klimatambitioner och konkurrenskraft. Energiföretagen Sverige ser det snarare som att klimatet och konkurrenskraften går hand i hand. Den svenska elektrifierande industrin har dessutom storsatsat för att ligga i framkant i omställningsracet. Därför arbetar vi på Energiföretagen för att kursen hålls mot uppställda klimatmål. 

Årets EU-val är minst sagt angeläget. 
På grund av omvärldsläget hoppas vi på att det blir ett klimat- och energival. 

Spana in Sacos lista över Sveriges 20 tyngsta samhällsförändrare i Bryssel.