Engagera er i HING – högskoleutbildning elkraft, och gör skillnad!

Publicerat av: Eva Rydegran ·

År 2011 startade en unik högskoleingenjörsutbildning på distans med inriktning elkraft, HING. Utbildningen är ett samarbete mellan Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och medlemsföretag i Energiföretagen. Även om de tre universiteten ligger i norr, rekryteras studenter från hela landet. Nu söker vi fler medlemsföretag som vill vara med och göra skillnad för framtidens kompetensförsörjning.

Utbildningsprogrammet, som inom branschen brukar benämnas HING, bygger på ett nära samarbete med näringslivspartnerna som medverkar i kurser i form av gästföreläsningar, samt genom att erbjuda mentorer första terminen, projektuppdrag, praktikplatser och examensarbeten

Varför HING?

I stort sett alla utexaminerade studenter har fått arbete inom 6 månader efter avslutade studier. Av de studenter som tog examen 2022 – 2023 anställdes 19 av 20.

Vi har också lockat fler kvinnor till utbildningen och av de som gick ut 2022 – 2023 var 11 studenter av 20 kvinnor.

Maria Åhlund, tidigare student (2019 – 2022) och numera chef planering på PiteEnergi Elnät säger så här om utbildningen:

– Utbildningen gav en god grund att stå på och den ständiga närvaron av företag inom branschen gjorde att man tydligt kände att det fanns en framtid efter utbildningen. Examensarbetet för PiteEnergi gav kunskap om arbetet som ingenjör och jag fick samtidigt möjlighet att lära känna arbetsplatsen och dessutom en anställning efter examen. Idag sitter jag på andra sidan och inser att det är ett otroligt bra sätt att knyta till sig framtida kollegor med rätt kompetens. Vi på PiteEnergi har, och har haft, många duktiga kollegor från HING-utbildningen och det känns givet att bidra till utbildningen!

Ett annat företag som är med i samarbetet är Umeå Energi Elnät och så här säger vd Jan Eriksson:

– Energisystemet i Sverige står inför en kraftig utbyggnad som inte kommer vara möjlig att genomföra utan viktiga kompetenser inom elkraft. Umeå Energi Elnät har länge varit engagerade i HING-utbildningen och ser det som en viktig och relevant rekryteringsbas samt att vi även bidrar till att bygga kompetensen på nationell nivå.

Vill du att ditt företag också ska vara med i detta viktiga samarbete så finns det möjlighet nu inför den nya intagningen 2025.

Erbjudande till nya samverkansparter – intag från och med HT-25

Detta är en unik möjlighet att påverka utvecklingen av universitetsutbildning inom energi, och att rekrytera blivande elkraftsingenjörer!

Vad får ditt företag?

Bland annat:

  • Möjlighet att följa studenterna från åk 1-åk 3 genom att universiteten anordnar ett antal träffar med näringslivsparterna.
  • Vara med och påverka utbildningen innehåll.
  • Tillgång till elkraft.nu, den plattform som eleverna använder för sina studier. Här kan du även marknadsföra ditt företag, studiebesök, exjobb, rekryteringsbehov med mera.
  • Möjlighet att ingå i utbildningens Utbildnings- respektive Marknadsföringsråd.
  • Ett branschnätverk och erfarenhetsutbyte!

Exempel på vad ditt företag kan ställa upp med:

  • Föreläsare, handledare, mentorer, studiebesök, projektuppgifter och examensarbete.
  • Praktikplatser och sommarjobb.

Kostnad för näringslivsparter – avtal för intagningar 2025–2027

Kostnaden utgår från en fördelningsnyckel som baseras på en andel av serviceavgiften till föreningen (Energiföretagen). Ju fler företag som engagerar sig desto lägre blir kostnaden per företag.

Kostnaden täcker bland annat:

  • vissa rese- och logikostnader för studenterna till sina studieorter vid de obligatoriska samlingsveckorna.
  • laborationer och laborationsutrustning.

Vid intresse – tveka inte att ta kontakt med någon av kontaktpersonerna på Energiföretagen. Var med och gör skillnad ni också!

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lena Heldén

Lena Heldén

Expert utbildning och kompetensutveckling
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08- 677 25 65
Mobil: 070-164 44 65
E-post: lena.helden@energiforetagen.se

Mats Andersson

Mats Andersson

Regionchef Nord
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 0910-76 14 80
E-post: mats.andersson@energiforetagen.se