Skatteverket medger skattereduktion även för batteri som används för stödtjänster

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Skatterättsnämnden har i två avgöranden den 3 juli bedömt att installation av batteri som delvis används för stödtjänster uppfyller kraven i lagtexten för skatteavdrag för så kallad grön teknik. Skatteverket har med anledning av avgörandena den 4 juli ändrat sitt tidigare ställningstagande och meddelar att installation av batteri som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion även om batteriet till viss del utnyttjas för stödtjänster och elprisarbitrage.

Skattereduktionen för grön teknik har varit populär hos framfört allt villaägare som under 2023 beviljats drygt 5,5 miljarder kronor för att installera solceller, batterier och laddstolpar. Tolkningen av reglerna för skattereduktion för batterier har dock varit omdiskuterade och har nu ändrats som följd av två avgöranden från Skatterättsnämnden.

Två avgöranden från Skatterättsnämnden går emot Skatteverkets tidigare tolkning

Skatterättsnämnden har i två avgöranden bedömt om installation av batteri uppfyller kraven för skattereduktion för grön teknik även om batteriet också ska användas för s.k. stödtjänster. Att batteriet i begränsad omfattning laddas från elnätet måste dock enligt Skatterättsnämndens uppfattning accepteras, exempelvis för underhåll av batteriet under vintermånaderna. Ett krav på att batteriet ska användas för lagring av egenproducerad el får som en konsekvens härav anses uppfyllt i de aktuella ärendena.

Den andra frågan har gällt om det för skattereduktion för installation av grön teknik ställs upp några begränsningar för hur den lagrade energin används. Det går varken av lagtexten eller av sammanhanget att utläsa att en installation i form av ett batteri endast får användas till att öka andelen egenproducerad el som används inom fastigheten eller att användningen av egenproducerad energi ska öka i viss utsträckning, enligt Skatterättsnämnden. Inte heller uttalandena i förarbetena ger stöd för en sådan mer begränsad användning.

I samband med införandet av skattereduktionen gjordes vissa uttalanden om att den lagrade elen bara får användas av den aktuella bostaden (prop. 2020/21:1). Uttalandet avsåg dock inte definitionen av grön teknik utan det ytterligare villkoret att installationen ska vara hänförlig till ett småhus, en ägarlägenhet eller bostadsrätt som ägs av den som begär skattereduktionen (39 §, a. prop. s. 436). Mot denna bakgrund saknas utrymme att uppställa ytterligare krav för att en installation ska omfattas av definitionen av grön teknik än vad som framgår av lagtexten, enligt Skatterättsnämnden.

Förutsättningen i 38 § får därmed anses uppfylld så snart ett batteri – som laddats med egenproducerad energi vid produktionsöverskott – till någon del utnyttjas för fastighetens elbehov vid produktionsunderskott. Andelen förnybar energi som används inom fastigheten ökar på detta sätt alltid jämfört med om något batteri inte hade varit installerat. Installation av batteri uppfyller således definitionen i lagtexten även om den energi som lagras i batteriet till viss del utnyttjas för en så kallad stödtjänst. Förhållandet att stödtjänsten kan medföra betydande intäkter för den enskilde medför inte någon annan bedömning av Skatterättsnämnden. Det första av Skatterättsnämndens avgöranden finns att läsa här och här kan du läsa det andra.

Skatteverket ändrar sitt tidigare ställningstagande från den 25 januari

Fysiska personer som t.ex. småhusägare kan få skattereduktion vid installation av s.k. grön teknik för bl.a. installation av system för lagring av egenproducerad elenergi (batteri). En installation av batterier ska vara kopplad till en anläggning för egenproducerad el som är ansluten till elnätet. För att skattereduktion för installation av batterier ska kunna medges krävs att en anläggning för egenproduktion av förnybar el redan är installerad på fastigheten eller att installation av sådan anläggning sker i samband med installationen av batterierna. Skatteverket har tidigare bedömt att för att skattereduktion ska kunna medges har det krävts att de installerade batterierna uteslutande eller så gott som uteslutande används för att lagra egenproducerad el för hushållets användning vid ett senare tillfälle, i ett ställningstagande från den 25 januari i år.

Skatteverket tar i sitt nya ställningstagande den 4 juli upp att om ett batteri installeras för att lagra egenproducerad el för senare användning för fastighetens elbehov har andelen förnybar energi som används inom fastigheten ökat jämfört om något batteri inte installerats. Eftersom lagstiftarens avsikt är att stimulera hushållens egenproduktion av förnybar el och även underlätta för hushållen att spara den egenproducerade elen för att tillgodose det egna elbehovet vid ett annat tillfälle är det Skatteverkets uppfattning att installation av batteri som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion även om batteriet till viss del utnyttjas för stödtjänster eller elprisarbitrage.

Skatteverkets ställningstagande finns att läsa här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se