Information om upprättande av elberedskapsplaner

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Planering inom civilt försvar och krisberedskap handlar dels om att minska sårbarheter i verksamheter och samhället, dels om att förbereda sig för att hantera fredstida kriser, krigsfara och krig. Både det civila och militära försvaret behöver el- och värmeförsörjning. Elektrifieringen av samhället stärker ytterligare dessa band. Att samordnad planering nu görs är kritiskt. Energiföretagen Sverige välkomnar gemensamma metoder och modeller samt att avtal kommer på plats för att säkerställa energibehov. Den 30 september 2024 ska planerna vara klara.

Den 27 juni 2024 håller Svenska kraftnät ett webbinarium om upprättandet av beredskapsplaner. Sista anmälningsdag är den 20 juni. Mer information och hur anmälan går till finns hos Svenska kraftnät här.

Deadline den 30 september

Senast den 30 september 2024 ska de aktörer som omfattas av beslutet ha meddelat Svenska kraftnät om upprättade och beslutade beredskapsplaner i sina organisationer. 

De som omfattas av beslutet om att upprätta elberedskapsplaner är alla aktörer som bedriver:

  • produktion av el, så länge inte produktionen sker enbart för eget bruk
  • distribution av el, så länge överföringen av el sker med stöd av nätkoncession enligt 2 kap. 1 § ellagen.

Skyldighet att delta i totalförsvarsplaneringen

Företag är skyldiga att på begäran delta i totalförsvarsplanering. Enligt lagen (1982:1004) och förordningen (1982:1005) om skyldighet för näringsidkare, arbetsmarknadsorganisationer med flera att delta i totalförsvarsplaneringen, ska företag lämna vissa upplysningar och medverka i planeringen när det begärs av berörd myndighet.

Samhällsviktig verksamhet, som är nödvändig för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet omfattas av dessa bestämmelser. Om du har ett företag, är det viktigt att vara medveten om dessa skyldigheter och samarbeta vid totalförsvarsplaneringen. 

Utan el och värme fungerar inte samhället. För Energiföretagen är det givet att energibranschen, utifrån den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde, behöver vidta åtgärder som ger ett robust totalförsvar. För att åstadkomma detta krävs att vi fokuserar på tre områden:

  1. Att identifiera sårbarheter och vidta åtgärder innan en kris inträffar. Det kan innebära att förstärka infrastruktur genom fysiskt skydd, säkra digitala nätverk genom cybersäkerhet och utbilda och öva genom fokus på personalsäkerheten.
  2. Att bygga resiliens som handlar om att snabbt återställa och minimera konsekvenserna av avbrott och störningar. Infrastrukturen bör vara robust och ha förmågan att hantera påfrestningar, oavsett om det är klimatkriser, cyberattacker eller andra hot. 
  3. Samarbete mellan myndigheter, företag och individer är avgörande. Genom att dela situationsbaserad information, utveckla gemensamma beredskapsplaner och öva för kriser kan vi tillsammans förbättra vår beredskap.

Energisäkerhetsgruppen Beredskapsgrupp har tagit fram underlag för arbetet. Kontakta Emma Johansson för mer information, se data nedan.

Rapport från MSB om vikten av planering

Tidiga förberedelser, planering och ett samhälle med både omställningsförmåga och uthållighet skapar motståndskraft i krig. Det konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ännu en gång när regeringsuppdraget ”Erfarenheter Ukraina – lärdomar för det civila försvaret” redovisas.

Läs rapporten på MSB:s webbplats här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se