EBR Säkerhetsexpo 2024 – ”rätt i tiden”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Så kunde då EBR Säkerhetsexpo genomföras fyra år efter att det var tänkt. Denna gång stod ingen pandemi i vägen utan cirka 200 deltagare inklusive utställare, föreläsare och arrangörer kunde uppleva såväl aktiviteter som bra väder i dagarna två den 22–23 maj 2024. Inom deltagarskaran fanns också 28 inbjudna elever från Åsbro Kursgård där Expot genomfördes. Dessa blivande anläggningsmontörer och servicetekniker är en mycket viktig målgrupp då de ska delta i arbetet med den stora omställningen av energisystemet som kräver säkerhetskunnande.

– Vår bransch har en enorm uppgift framför sig då hela världen och Sverige står inför en energiomställning. Allt ska gå på elektricitet och på något sätt ska den elektriciteten transporteras. Transporten ska ske via ledningar och stationer på alla spänningsnivåer och typer. Vi kan behöva bygga ett elnät som är dubbelt så stort som det vi redan har på en relativt kort tid.

Så inledde Christer Gruber, EBR-sakkunnig hos Energiföretagen Sverige, när han öppnade EBR Säkerhetsexpo vid Åsbro Kursgård i Närke strax söder om Hallsberg onsdagen den 22 maj. Han konstaterade att evenemanget låg rätt i tiden för att kunna möta detta stora behov av tillkommande el på rätt sätt. Det gäller att höja medvetenheten och vikten av att arbeta säkert med säkra metoder och verktyg. Christer Gruber berörde speciellt de nya som kommer in:

– För att bygga och förverkliga det nya elnätet och energiomställningen går det åt stora ekonomiska och personella resurser. Det gäller då att se till att den personal som finns i branschen arbetar på ett sätt som gör att ingen kommer till skada. Ny personal som kommer till branschen från skola eller genom yrkesväxling ska lära sig att arbeta med säkra arbetsmetoder.

Teoretisk och praktisk del – strömgenomgång i fokus

Själva evenemanget var uppdelat i en praktisk och en teoretisk del som deltagarna växlade mellan. Den praktiska delen gick ut på att besöka montrar med utställare som främst kunde visa säkerhetsutrustning, säkra arbetsmoment och erbjuda utbildningar i elsäkerhet.

Den teoretiska delen bestod av föreläsningar där ett inslag berörde just kompetensförsörjningen med koppling till elsäkerhet. Teoripassen handlade också om ljusbågar, rapportering av olyckor, arbetsmiljöarbete och erfarenheter av strömgenomgång samt dess hälsoeffekter. Två intressanta föredrag om strömgenomgång hölls av överläkare Martin Tondel och Lisa Rådman, som forskat på långvariga hälsoeffekter vid Örebro universitet.

Lisa Rådman redogjorde för en studie baserad på verkliga fall, även om långt ifrån alla skadetillfällen anmäls och så få som en fjärdedel av de som anmält olyckor har sökt vård. Omedelbara skador i form av brännskador och påverkan på nervsystemet är vanliga. Tre procent av fallen hade 50–70 procent skador. 

Nervpåverkan blir bestående i form av nedsatt känsel och försämrad finmotorik. Skadorna kan läka ut, det perifera nervsystemet har förmågan att återhämta sig, men det går inte att säga hur skadorna läker ut. Ett problem som de studerade fallen nämner är att vårdgivarna saknar erfarenhet.

Utbildning och nationella riktlinjer

– Min tanke är att konstruera utbildningspaket som är riktade till människor som är verksamma inom elbranschen. För att både sprida kunskap om hälsoeffekter efter en strömgenomgång, men också kring hur hälso- och sjukvården kan ta hand om dessa personer som söker uppföljning för sina symtom, sa Lisa Rådman.

Energiföretagen har tagit upp problemet i en debattartikel tillsammans med andra intressentgrupper. Där föreslås nationella riktlinjer för behandling av elolyckor inom sjukvården. Ett enhetligt och standardiserat tillvägagångssätt att behandla elskador är viktigt för att patienterna får en högkvalitativ vård och för att minska risken för komplikationer och långvariga effekter av skadorna. Nationella riktlinjer behövs också för att få rätt vård vid rätt tidpunkt och för att samarbetet mellan olika vårdgivare ska fungera bättre.

Läs vidare om elsäkerhetsutbildningar och EBR ESA publikationer

Elsäkerhetsutbildningar (energiforetagen.se)

ESA publikationer och blanketter (energiforetagen.se)

Snabbfakta – Åsbro Kursgård i korthet

Åsbro Kursgård – energibranschens utbildningscenter, är unik i sitt slag. Det är norra Europas största övningsanläggning inom elkraft, transmission och eldistribution på 130 hektar. Här ryms konferensanläggning med utbildningslokaler, hotell och restaurang, med 75 rum för övernattning. 

Kursgården har under 75 år fungerat som ett utbildningsnav i energibranschen. Här träffas alla över bolagsgränser (beställare, entreprenörer och konsulter) för att utbildas, utbilda, skapa kontakter, samarbeta och lära av varandra. Här finns övningsledningar för flertalet spänningsnivåer, ställverk och kontrollutrustning, men också terrängkörningsbanor för bandvagnar och terränghjulingar.

Åsbro Kursgård skräddarsyr utbildningar till branschen och kan även ståta med 75 års erfarenhet med ansvar för genomförande av civilplikt och elberedskapsutbildningar.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Jenny Åkerberg Tattaranno

Jenny Åkerberg Tattaranno

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 30
E-post: jenny.akerberg@energiforetagen.se