Elmarknadens nya auktioner ska synliggöra kapacitetsbegränsningar

Publicerat av: Julia Hörnell ·

I juni 2024 introduceras ett nytt sätt att handla med el på intradagsmarknaden genom så kallade intradagsauktioner. Syftet är att synliggöra kapacitetsbegränsningar mellan elområden och få ett korrekt pris på tillgänglig överföringskapacitet.

Intradagsmarknaden är en delmarknad på den europeiska grossistmarknaden för el, där aktörer kan köpa och sälja el efter att dagenföremarknaden stängs fram till en timme före drifttimmen. Idag sker den huvudsakliga handeln med el på spot- och intradagsmarknaden. Intradagsauktioner blir därmed ett komplement för de aktörer som handlar med el på intradagsmarknaden.

Snart införs tre separata intradagsauktioner

Från juni 2024 kompletteras den kontinuerliga handeln med tre separata intradagsauktioner. Då kommer den kontinuerliga handeln över elområdesgränser stängas från 20 minuter innan till 20 minuter efter att auktionerna genomförs. Under den tid som den kontinuerliga handeln är stängd går det endast att handla inom sitt elområde och inte över elområdesgränserna.

Intradagsauktionerna kommer att genomföras:

  • Klockan 15:00 dagen före leverans, för handel av samtliga leveranstimmar.
  • Klockan 22:00 dagen före leverans, för handel av samtliga leveranstimmar.
  • Klockan 10:00 på leveransdagen, för handel av leveranstimmarna mellan 12:00-24:00.

Varför intradaksauktioner?

Syftet med intradagsauktioner är att synliggöra kapacitetsbegränsningar mellan elområden och få ett korrekt pris på tillgänglig överföringskapacitet. Vid auktionen speglas överföringsbegränsningar vid en given tidpunkt och därmed skickas även en adekvat prissignal till marknaden.

Det innebär också att det blir så kallade flaskhalsintäkter när det blir en prisskillnad mellan två elområden, på samma sätt som redan gäller på spotmarknaden. Dessa intäkter kommer Svenska Kraftnät få, i syfte att investera i elnätet för att bygga bort befintliga flaskhalsar.

Läs mer om hur intradagsauktioner kommer fungera och varför de införs på Energimarknadsinspektionens hemsida.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se