Konkurrensverket vill att reglering av fjärrvärmemarknaden utreds

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Den 3 maj skickade Konkurrensverket en skrivelse till regeringen där man föreslår att regeringen utreder behovet av reglering på fjärrvärmemarknaden för att skydda kunderna. Bakgrunden är de olika analyser och slutsatser som myndigheten dragit i samband med att tillsynsutredningar av olika fjärrvärmeföretag har avslutats.  

Konkurrensverket har utrett prissättningen hos flera fjärrvärmebolag och eventuellt missbruk av dominerande ställning enligt konkurrenslagen. Myndigheten har inte funnit några priser eller vinstmarginaler hos de utredda bolagen som väsentligt skiljer sig från jämförbara fjärrvärmenät. Myndigheten har därför valt att avsluta utredningarna av företagen 

Samtidigt menar Konkurrensverket att fjärrvärmenäten har karaktären av naturliga monopol där bolagen har en betydande marknadsmakt och hävdar att de möter svag konkurrens. Därför menar de att oskäliga priser inte kan uteslutas. Mot bakgrund av detta föreslår man därför att regeringen låter utreda behovet av reglering. Konkurrensverket ser också positivt på att regeringen i mars beslutat att ge Energimarknadsinspektionen i uppdrag att analysera behovet av ett förstärkt kundskydd på fjärrvärmemarknaden. 

Energiföretagen konstaterar att myndigheten inte funnit något som tyder på att de undersökta bolagen har vinstmarginaler som överskrider andra bolag man använt som referens. Fjärrvärmen konkurrerar med andra uppvärmningsformer på en konkurrensutsatt värmemarknad. Att byta uppvärmningsform är förknippat med kostnader, och det gäller oavsett om man har valt fjärrvärme, värmepump eller annan värmelösning. 

Konkurrensverket har inte funnit några belägg för otillbörlig konkurrens eller utnyttjande av dominerande ställning. Trots detta misstänkliggör de en hel bransch och skriver att man inte kan utesluta att marknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser. Detta är anmärkningsvärt, och en svag grund för att låta utreda en omfattande reglering. Säger Daniel Lundqvist, ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla.

Konkurrensverkets granskningar och beslut kan du ta del av här.  

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se