Nya yrkesutbildningar för vuxna på gång

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Det är snabba puckar som gäller för att få studerande att få upp ögonen för de nya yrkesutbildningarna som startar till hösten. GTC – Göteborgs Tekniska College – kör en ny ettårig yrkesutbildning på gymnasienivå riktad till vuxna som på ett år blir färdiga distributionselektriker. Ansökningsperioden har redan startat och kursstart är i höst.

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har tidigare fått i uppdrag att förbereda införandet av en pilotverksamhet med utgångspunkt i yrkeshögskolans modell.

Regeringen har nu avsatt 25 miljoner kronor 2024 för denna pilot – Nationell yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Ansökningsprocessen för utbildningsanordnarna var kort, cirka en månad, så i år var det inte många som hann starta något. GTC finns med bland dem som kör i gång i höst. För 2025 och 2026 föreslås 100 miljoner kronor avsättas årligen för ändamålet så då kan förhoppningsvis fler energiutbildningar starta. Då denna form av utbildning fungerar som en YH-utbildning med ledningsgrupp och LIA är det bra för Energiföretagens medlemmar att känna till formen och vilka utbildningar inom energi som startar. 

– GTC har utbildningar på Volvo Cars område där de har installerat ett 10-tal elstolpar för utbildning till distributionselektriker, vilket är en miljoninvestering i sig. De har haft 3 intag inom YH och antalet deltagare var ett 20-tal vid första omgången och ett 10-tal de 2 följande gångerna. Det här är ett område där våra medlemmar har stora rekryteringsbehov, men GTC har svårt att på denna korta tid nå ut till elever för ansökan inför hösten. Att få företag att engagera sig i praktik är en annan knepighet. Det finns många YH-utbildningar, vilket är bra, men det är svårt för företagen att få tiden att räcka till. Därför vill vi göra det här mer känt och uppmana alla som kan, att bidra med till exempel praktik, säger Lena Heldén, expert utbildning och kompetensutveckling på Energiföretagen.

Här kan du läsa mer om den nya utbildningen på Göteborgs tekniska college.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lena Heldén

Lena Heldén

Expert utbildning och kompetensutveckling
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08- 677 25 65
Mobil: 070-164 44 65
E-post: lena.helden@energiforetagen.se