Regeringsbeslut om slopad opt-in av små fjärrvärmeanläggningar i ETS1

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Regeringen fattade den 23 maj beslut om slopad opt-in och införande av den så kallade 95%-regeln för bioenergianläggningar i utsläppshandelsförordningen. Beslutet innebär att cirka 480 svenska anläggningar med låga utsläpp kommer att exkluderas från ETS1 från 2026. Förändringarna gör att en betydande administrativ börda försvinner för berörda anläggningar.

Den 1 januari 2026 utesluts totalt 480 av 750 svenska anläggningar från EU:s utsläppshandelssystem, ETS1. Cirka 300 av dessa utgörs av mindre fjärrvärme­anläggningar med en installerad effekt mindre än 20 MW. När systemet infördes år 2005 inkluderade Sverige dessa små anläggningar trots att det inte var obligatoriskt enligt EU:s regelverk, genom så kallad opt-in. Tillsammans står dessa anläggningar för en mycket liten del av utsläppen, mindre än 0,3 procent av de totala utsläppen från svenska anläggningar i systemet.

En annan förändring är att anläggningar som har över 95 procent biogena utsläpp också exkluderas från systemet, från och med den 1 januari 2026. I Sverige kommer denna förändring att omfatta cirka 175 svenska anläggningar. Förordningsändringen finns att läsa här i SFS 2024:306.

Naturvårdsverket som svensk tillståndsmyndighet arbetar nu med att verkställa dessa beslut. I ett första skede skickas ett övervägande om beslut till berörda verksamhetsutövare.

Utsläppen från de berörda anläggningarna kommer i stället inkluderas i det nya utsläppshandelssystemet ETS2 från och med 2027 där det ingår utsläpp från vägtransporter, uppvärmning av byggnader, mindre industrier, arbetsmaskiner m.m. I ETS 2 kommer rapporteringsplikten att ligga på bränsleleverantörerna och skatteupplagshavare i stället för på anläggningarna.

Regeringen beslutade den 16 maj om en proposition till riksdagen med lagstiftningsförslag för att införa ETS2-systemet i Sverige. Lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 november i år. Krav på giltigt tillstånd, godkänd övervakningsplan samt övervakning av utsläpp inom ETS2 införs den 1 januari 2025. Handeln med utsläppsrätter inom det separata ET2-systemet inleds dock först 2027 då utsläppsrätter börjar auktioneras ut, dvs. ingen fri tilldelning av utsläppsrätter kommer tillämpas. Antalet nya utsläppsrätter minskar årligen i en takt som ska resultera i 42 procent lägre utsläpp 2030 jämfört med 2005 från de berörda sektorerna inom ETS2.

Mer information om de nya ETS2-reglerna finns på Naturvårdsverkets hemsida.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se