Nya medlemsföretaget Sunna Group jagar rekord med solparkerna
Publicerat av: Julia Hörnell (föräldraledig) ·
Rekordsnabb utveckling och driftsättning av en solpark följt av rekordsnabbt klartecken för nästa solpark. Det nya medlemsföretaget Sunna Group verkar ha målmedvetenhet i sitt DNA, men så är de också ett gäng tidigare elitidrottare. Bågen är spänd och målet är satt; till 2030 ska de ha byggt 1 GW installerad effekt.
Sunna Group beskriver sig själva som den snabbfotade projektutvecklaren inom storskalig solkraft, som gillar att ge hopplös mark nytt värde. Efter att ha grundats för knappt tre år sedan har Sunna Group precis uppnått sin största milstolpe genom att driftsätta sin första storskaliga solpark. Och fler ska det bli. Målet är att bygga 1 GW installerad effekt till 2030. Ett mål som vd:n Marcus Qviberg tror är fullt möjligt att uppnå.
”Att det är ett stort mål som kan vara svårt att nå är ingen hemlighet, men än så länge tror vi att vi kommer lyckas. Det handlar om att fortsätta våga satsa och fortsätta utveckla fler projekt”, säger Marcus Qviberg.
Vertikala solpaneler fångar Nordamerikas uppmärksamhet
Sunna Groups allra första driftsatta projekt var pilotprojektet Lilla Norrskenet i Luleå, som började producera energi i december. Med sina vertikalt monterade solpaneler sticker den nyskapande solcellsparken minst sagt ut. Syftet med de vertikala panelerna är att minska förlusterna från snöskuggning, då solpanelerna inte ska samla på sig någon snö. På så sätt ska Sunna Group optimera användningen av solceller i snöigt klimat, vilket är en teknik som även skulle kunna användas i andra snöiga länder. Ryktet om den speciella solparken har nämligen spritt sig hela vägen över Atlanten och lett till nyfikna delegationer från både USA och Kanada.
”Än så länge är vi imponerade av att snön inte ligger kvar på panelerna. Det fungerar verkligen precis som i teorin. Ibland behövs det en kombination av forskningsstudier som kräver lång tid och ett entreprenöriellt företag som vågar ta snabba beslut och satsa lite”, säger Marcus Qviberg.
Rekord i solparksbygge – och tillståndsprocess
Utöver pilotprojektet Lilla Norrskenet, som Sunna Group äger till 100 procent, har företaget just driftsatt sin första storskaliga solcellspark på skogsmark vid namn Henja solpark i Gislaved. Denna solpark deläger Sunna Group tillsammans med företaget Aneo, och det tog dem bara två år från projektutveckling till driftsättning av parken. Ett rekord?
”Jag gissar på att det är ett av de snabbaste energiprojekten genom tiderna. En av anledningarna till det höga tempot var att vi tog några djärva beslut, som att ta en risk med att tidigt i processen beställa transformatorstationer. Det hade varit lätt att ge upp, men att fortsätta kämpa lönade sig uppenbarligen”, konstaterar Marcus.
En av företagets kommande solparker planerar de bygga på 33 hektar i Falköpings kommun. Även i det projektet menar Sunna Group att de har slagit rekord då de fick ett ovanligt snabbt klartecken från länsstyrelsen.
”Vi bestämde oss ganska tidigt för att ska vi vara extremt noggranna och göra ett grundligt arbete på just tillståndssidan. Det tycker vi har lönat sig. Vi har en ganska god dialog och relation med många av länsstyrelserna, men vi var absolut inte beredda på att få tillstånd för en stor solpark på bara fyra månader. Men det är ett tecken på att länsstyrelserna har förståelse för den omställning vi står inför. Det hedrar dem”, säger Marcus.
”Vi tror att vi har mycket att lära av andra medlemmar”
Efter snart tre år i energibranschen har Sunna Group nu blivit en del av energigemenskapen som ny medlem hos Energiföretagen Sverige. Företaget går in i det nya medlemskapet med tre saker på önskelistan; bredda nätverket inom branschen, lära sig mer om energisystemet och samverka mer.
”Vi tycker att det känns som en väldigt seriös branschorganisation och vi är övertygade om att vi har mycket att lära av andra medlemmar. Men vi tror också att det är bra att få in en medlem som oss som kan bidra med kunskap inom vårt segment”, säger Marcus Qviberg.
Just gemenskap och samverkan verkar vara två av ledorden för Sunna Group, liksom målmedvetenhet och miljöengagemang. Marcus berättar att nästan alla hans medarbetare är före detta elitidrottare och friluftsmänniskor och att de därmed har en naturlig känsla för att arbeta mot gemensamma mål – och att vilja värna om naturen.
”Vi känner alla en skyldighet att bidra till den pågående omställningen och vårt arbete är ett väldigt konkret sätt att bidra på. Vi har generellt sett ett stort intresse för miljö och natur på Sunna Group. Våra medarbetare arbetar från flera olika städer, men när vi träffas allihop finns det ofta en stor vilja att göra någonting aktivt. Alla vill ut i naturen hela tiden”, avslutar Marcus Qviberg.
Kontakta mig om du vill veta mer
Mats Andersson
Regionchef Nord
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 0910-76 14 80
E-post: mats.andersson@energiforetagen.se