Kundens elkostnader – samhället tar störst del av kakan

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen har uppdaterat informationen om hur kundens elkostnader ser ut. Vi har som vanligt sammanställt dem i två broschyrer – en för kunder och en med fördjupad information. I typfallet en villakund som använder jämförelsevis mer el går 26 procent av elkostnaden till elhandelsföretaget, 27 procent till elnätsföretaget och 47 procent till samhället i form av skatter och avgifter. Om alla politiskt beslutade avgifter räknas in är samhällsandelen 65 procent per kilowattimme, kWh.

Varje år redovisar Energiföretagen utvecklingen av kundens elkostnader. De utgifter som svenska elkunder betalar består av tre delar:

  • Kostnaden till elhandelsföretaget, som säljer el till kunden.
  • Kostnaden till elnätsföretaget, som transporterar el till kunden.
  • Kostnaden till samhället i form av skatter och avgifter.

Utgifternas storlek beror på elanvändningen, på priset i elhandelsavtalet och för elnätstjänsten, samt på utformningen av skatter och avgifter. Materialet presenteras i två broschyrer som kan användas i informationssyfte – en 4-sidig A5-folder för kunder och en 4-sidig A4-folder med fylligare bakgrund till kostnadsposterna.

Beräknat typfall med högre elanvändning

Energiföretagen har alltid redovisat ett typfall där elkostnaderna betyder mer än för genomsnittskunden. Vi visar en villa som använder 20 000 kWh el per år med rörligt elpris baserat på Statistiska Centralbyråns statistik för perioden januari 2020 till maj 2024. Då elpiserna varierat inom Sveriges fyra elområden under den perioden visar vi den genomsnittliga prisnivån per elområde och ett medelvärde för alla elområden.

Den genomsnittliga prisnivån har varierat kraftigt med rekordlåga elpriser år 2020 och rekordhöga priser år 2022/23, främst i södra Sverige som en följd av kriget i Ukraina. Sedan dess har det genomsnittliga priset sjunkit tillbaka, men i takt med att det finns mer oplanerbar elproduktion har prissvängningarna blivit större.

Förhållandevis mest till samhället

Hur ser då det samlade resultatet ut? Medelvärdet för hela riket fördelar sig så att 26 procent av elkostnaden går till elhandelsföretaget, 27 procent till elnätsföretaget och 47 procent till samhället i form av skatter och avgifter.

Politiska beslut har fått en allt större betydelse. Elkundernas möjlighet att påverka elkostnaderna har därför minskat. Drygt 65 procent (i maj 2024) av kundens totala elkostnader per kWh beror på politiska beslut – som skatter, moms, avgifter och det europeiska handelssystemet med utsläppsrätter.

Här finns informationen

Broschyrerna med instruktioner om hur de skrivs ut och viks till A5-format respektive A4-format finns längst ned på denna sida på Energiföretagens webbplats.

De nås även på denna sida i Energiföretagens verktygslåda.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se