Nätverket ADV
Publicerat av: Lena Odenholm ·
Forumet för erfarenhetsutbyte vid kraftvärmeanläggningar. ADV är en fri samarbetsorganisation för operativa frågor mellan energiföretag och personer på energiproduktionsanläggningar i Sverige.
ADV har idag cirka 300 medlemmar och är organiserat i nio facksektioner: arbetsmiljö, drift och produktion, el, kemi, mek, miljö, management, projekt samt automation. Sektionerna behandlar alla typer av frågor inom respektive fackområde. Även ledarskaps- och organisationsfrågor kan finnas med på agendan.
Organisationen samordnas av en styrgrupp bestående av ordförande, vice ordförande, sekreterare, valberedning och sektionernas ordförande. Ordförande, vice ordförande utses för en period om två år med val av ordförande udda år, vice ordförande jämna år. En valberedning med ledamöter från ADV-organisationen arbetar fram nomineringar, utom för ordföranden till sektionerna där sektionerna själva utser sina ordföranden.
ADV beställer kanslifunktionen från Energiföretagen Sverige.
Arbetsform
Två gånger per år samlas respektive facksektions medlemmar för att i nätverksform diskutera aktuella frågor inom sitt eget fackområde. Sektionerna detaljplanerar den egna verksamheten och arbetsformen. Alla ADV medlemmar förutsetts inom respektive sektion visa öppenhet och engagemang i erfarenhetsutbytet.
En gång per år samlas samtliga styrgrupps- och sektionsmedlemmar för ett gemensamt möte under namnet ADV-dagarna. Till detta möte brukar intressanta föreläsare bjudas in. Styrgruppen sammanträder cirka tre gånger per år för planering och rapportering av verksamheten.
ADV Ekonomi
Verksamheten är självfinansierad genom årlig medlemsavgift, 1 000 kr, som baseras per person och inte per företag. Medlemsavgiften används huvudsakligen till kanslifunktionen, som sköter bokföring, fakturering, ekonomiska rapporter, kallelser, protokoll på styrgruppsmöten, licenser med mera.
Nätverket träffas på
ADV Dagarna 2025 på Aronsborg i Stockholmstrakten 15-16oktober, vi ses då!
Boka dagarna redan nu i din kalender för då firar vi att nätverket fyller 50 år!
För kontaktuppgifter och mer information se nedan under respektive sektionsflik.
Här hittar du information om respektive ADV - sektion
Arbetsmiljösektionens medlemmar arbetar med frågor rörande arbetsmiljö och säkerhet på väl stora som små energibolag. Medlemmarna är exempelvis arbetsmiljöingenjörer eller skyddsingenjörer, men kan även ha andra roller där arbetsmiljöfrågor utgör ett av flera ansvarsområden. Fokus för sektionen är personsäkerhet och processäkerhet snarare än organisatioriska och psykosociala arbetsmiljöfrågor. Frågor som diskuteras är t ex: förändringar i lagar och förordningar, fysiska och kemiska arbetsmiljörisker, riskbedömningar, säkra avställningar/säkra jobb och säkerhetskultur.
Kontaktuppgifter till sektionsordförande, Lena Ljungman e-post: lena.ljungman@molndalenergi.se, mobil: 076-767 72 33
Drift- och produktionssektionen är ett nätverk för personer som jobbar med kraft värmeproduktion ute på anläggningar. Sektionsmedlemmarna arbetar ofta i ledande ställ ning som tillexempel driftchef, driftansvarig eller anläggningschef. Frågor som diskuteras kan vara olika driftfrågor så som produktion, distribution och bränsle. Agendan kan även fyllas av projekt, störningar, revision och inte minst personal. Utöver detta diskuteras även aktuella frågor som lag och regeländringar samt ny teknik.
Kontaktuppgifter sektionsordförande :
Anders Olsson, epost: anders.per.olsson@eon.se, mobil: 070-300 61 66
Elsektionen består av elingenjörer från olika värmekraftverk, de flesta är elanläggnings ansvariga och/eller behöriga installatörer. På mötena förs öppna och ärliga diskussioner om det mesta inom el såsom leverantörer, produkter, problem och lösningar samt givetvis föreskrifter och elsäkerhet.
Kontaktuppgifter sektionsordförande:
Roger Jansson, e-post: roger. jansson@eon.se, mobil: 073-049 92 81
Huvudsyfte är att utbyta drifterfarenheter från kraftvärmeanläggningar inom styr-mät och reglerteknik samt överordnad automation med tillhörande kommunikation. Utbytet sker främst genom möten med föredragna verksamhetsrapporter och diskussioner. Alla vårmöten sker hos gruppmedlemmarnas anläggningar och gruppens storlek är anpassad efter mötesformen. Även inbjudan av leverantörer kan ske i samband med presentationer eller vid specifika problemdiskussioner.
Kontaktuppgifter till sektionsordförande, Anders Jansson, e-post; anders.jansson@goteborgenergi.se, mobil: 070-762 65 14
Kemisektionen är nätverket för de som jobbar med matarvattenkemi inom värmekraftverk. I vårt rikstäckande nätverk finns såväl laboratoriepersonal som jobbar med analys av vattenflödena inom vatten-/ångcykeln, rökgaskondensat, kemikaliehantering och så vidare, som laboratoriechefer eller driftpersonal som ansvarar för vattenreningsfilter och online instrument.
Kontaktuppgifter sektionsordförande :Robert Stensson epost: robert.stensson@kalmarenergi.se, mobil: 076-145 01 07
Managementsektionens deltagare jobbar ofta i ledande ställning som till exempel Affärsområdeschef, Produktionschef eller Driftchef. Vid möten inom managementsektionen avhandlas allt från organisationsfrågor och verksamhetsstyrning till mer övergripande frågor som till exempel förändringar inom arbetsmiljölagstiftningen, EU-direktiv med mera.
Kontaktuppgifter sektionsordförande:
Daniel Eklund ,e-post: daniel.eklund@goteborgenergi.se, mobil: 073-370 84 14
Meksektionens medlemmar arbetar inom mekaniskt underhåll på olika kraftvärmeanläggningar i Sverige. Medlemmarna är exempelvis chefer, samordnare eller ingenjörer inom just underhåll. Vårmötet har ofta olika fokusområden, alltifrån FU till underhållsstrategier, medan höstmötet kretsar kring den nyligen avslutade revisionen. Vårträffarna genomförs på olika håll i Sverige och kombineras med ett studiebesök på en relevant anläggning på mötesorten.
Kontaktuppgifter sektionsordförande: Jarl Ivarsson, e-post: jarl.ivarsson@goteborgenergi.se, mobil 0707626379
Miljösektionens medlemmar har ofta roller som miljö- och kvalitetschefer, miljöingenjörer, miljö- och kvalitetssamordnare eller liknande på såväl små som stora energibolag. Mötena byggs kring så kallade fokusfrågor vilka medlemmarna skickat in i förväg.
Exempel på fokusområden som diskuteras är: Lagar och förordningar, tillstånd och villkor, tillsyn och kontroll, mätning, bränslefrågor, emissionsberäkning, ledningssystem, dokumenthantering, kemikaliehantering, askhantering, driftproblem med mera. Ibland bjuds även utomstående experter in för särskilda föredrag för fördjupning eller i en särskild fråga.
Kontaktuppgifter sektionsordförande:
Magdalena Söderstedt, e-post: magdalena.soderstedt@umeaenergi.se, mobil: 070-2608679
Projektsektionen är ett nätverk där medlemmarna arbetar med projektledning & projektstyrning på kraftvärmeanläggningar i Sverige. Yrkesrollerna som är representerade är exempelvis projektledare/projektmedlem, projektchefer men även projektbeställare samt projektsponsorer. Frågor som diskuteras är bl a projektstyrning & modeller, erfarenheter rörande upphandling & leverantörer samt samarbete inom den egna organisationen/verk samheten. Vi lyssnar gärna till varandras pågående projekt där vi tillsammans ger tips och råd baserad på de egna erfarenheterna. På våren förlägger vi vårmötet i närheten av ett kraftvärmeverk där det pågår något spännande projekt.
Kontaktuppgifter sektionsordförande :
Jonas Karlsson, epost: jonas.karlsson@finspangstekniska.se, mobil: 070-209 79 37
Styrgruppen består utöver sektionsordförandena ovan av:
Ola Niklasson, ordförande ADV |
epost: ola.niklasson@statkraft.com |
Michael Fahlström vice ordförande ADV |
epost:michael.fahlstrom@tekniskaverken.se |
Tomas Hvalgren, valberedning | epost: tomas.hvalgren@tekniskverken.se |
Mikael Norell valberedning |
e-post: mikael.norell@eon.se |
Lena Odenholm, administratör | epost: lena.odenholm@energiforetagen.se |
Kontakta mig om du vill veta mer
Lena Odenholm
Administratör
Enhet: Ekonomi & Organisation
Telefon: 08-677 26 46
E-post: lena.odenholm@energiforetagen.se