Sveriges konkurrenskraft måste kunna trumfa partipolitik

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

DEBATTARTIKEL I SECOND OPINION 24-06-26. Ett litet land som Sverige har inte råd att tappa i konkurrenskraft eller överlämna åt andra länder att attrahera nya investeringar. Men det är just vad som riskerar att hända, trots Sveriges i grunden unika förutsättningar att bli omställningens vinnare. Nyligen aviserade kemiföretaget Inovyn som är verksamt i kemiklustret i Stenungssund att de väljer att flytta sina investeringar till Norge, eftersom vi inte kunde erbjuda tillräckligt stor elnätsanslutning i tid. Det finns en reell risk att vi får se flera sådana nyheter, för just nu saknas fokus på kortsiktiga åtgärder i energipolitiken.

Regeringen har aviserat ett antal långsiktiga reformer, med stark betoning på att möjliggöra ny kärnkraft till 2035. Man har även godkänt ett antal havsvindskraftparker och fokuserat på att korta tillståndsprocesserna för elnät, vilket är bra. Men industrin och samhället efterfrågar mer elproduktion och mer elnätskapacitet i närtid för att kunna ställa om tillverkningsprocesser, ladda elfordon och producera vätgas.

Det kan inte sägas nog tydligt; vi behöver åtgärder den här mandatperioden som möjliggör ökad elproduktion och ökad elnätskapacitet i det korta perspektivet. Det som kan byggas relativt snabbt är landbaserad vindkraft och spaden måste sättas i marken nu. Vi är dock väl medvetna om att en kraftig utbyggnad av väderberoende produktion parallellt kräver skyndsamt genomförande av systemstabiliserande åtgärder och vi uppmanar därför även regeringen och Svenska kraftnät att utnyttja alla till buds stående verktyg för att möjliggöra utbyggnaden. För om vi inte kan möta industrins behov – finns en risk att omställningsprojekten bromsar in och Sverige tappar såväl befintlig industri som alla de nyinvesteringar som lockats av en fossilfri energimix. För kraven på omställning kommer bara att öka - liksom efterfrågan på fossilfria varor och tjänster.

De goda nyheterna är att många av de åtgärder som behövs redan har utretts, ibland flera gånger, och att de därför bör kunna genomföras under innevarande mandatperiod. Energiföretagen har tagit fram en topplista med åtgärder inom produktion och nät som regeringen kan genomföra på kort sikt för att påskynda elektrifieringen.

Regeringen har nu chansen att visa handlingskraft och omsorg för Sveriges industri genom att snarast genomföra dessa åtgärder med syfte att öka elproduktionen och elnätskapaciteten. 

Tio viktigaste reformerna för mer elproduktion och ökad elnätskapacitet på kort sikt:

  1. Utveckla elmarknaden. Den pågående elmarknadsutredningen måste resultera i konkreta förslag under mandatperioden som ger stärkta investeringssignaler.
  2. Inför lokal ersättning till kommuner och närboende vid etablering av landbaserad vindkraft och reformera det kommunala vetot så att ett besked måste komma tidigt i processen och sedan gälla.
  3. Riskavlyft från staten behövs för havsbaserad vindkraft liksom de flesta andra länder gör där utbyggnad sker. Ett exempel på riskavlyft kan vara slopande av anslutningskostnad för havsbaserad vindkraft för att realisera en utbyggnad.
  4. Genomför Energimyndighetens fjärr- och kraftvärmestrategi. En avgörande åtgärd är att ersätta producenterna för de nyttorna fjärr- och kraftvärmen tillför elsystemet.
  5. Klargör möjligheterna till samverkan för solel rörande markanvändning eftersom det finns goda möjligheter att kombinera jordbruk och solparker.
  6. Tydliggör roller och ansvar i samband med kapacitetsbrist i elnätet. Detta för att snabbare och tydligare kunna peka ut om vem av lokal-, regional- eller stamnät som har huvudansvaret att åtgärda bristen.
  7. Optimera användningen av befintligt nät genom att frigöra det utrymme i elnätet som befintliga kunder inte använder. Konkret bör väl avvägda regler införas för att abonnerad nätkapacitet som elanvändare inte använt under relevant tid ska kunna tilldelas nyanslutningar. Energiföretagen välkomnar att regeringen, i och med sitt uppdrag till Energimarknadsinspektionen, nu tagit ett första steg mot att uppnå detta.
  8. Klargör om och hur elnätsföretag kan bygga elnät på prognos för att snabbare kunna ansluta nya anläggningar och säkra framtida elbehov. Detta behöver tydliggöras i intäktsregleringen för elnätsföretagen.
  9. Tydliggör förutsättningar för villkorade elnätsavtal så att de nyanslutningar som kan vara flexibla i sin användning kan anslutas snabbare. Det betyder i praktiken att man kan tänka sig att få lite mindre el de få tillfällen då nätet är mycket ansträngt.
  10. Inför ökade incitament för flexibilitet i intäktsregleringen för elnätsföretagen. Flexibilitetslösningar bör få bättre förutsättningar än idag så att de blir ett mer realistiskt alternativ till att bygga ledning.

Om regeringen prioriterar rätt åtgärder för att få mer elproduktion på plats på kort sikt och fortsätter röja hinder för en snabbare elnätsutbyggnad så ser vägen framåt ljus ut för AB Sverige.

Vi uppmanar därför riksdag och regering att genomföra vår åtgärdslista så att svensk konkurrenskraft stärks, arbetstillfällen skapas och välfärdens finansiering säkras.

Åsa Pettersson, vd Energiföretagen

Läs debattartikeln i Second opinion här.