Tappa inte helhetssynen på vattenkraftens omprövning
Publicerat av: Daniel Löfstedt ·
DEBATT I DAGENS INDUSTRI 241127: Riksdag och regering har hittills varit tydliga med att vattenkraftens produktion och förmåga att balansera elsystemet ska värnas när vattenkraftens miljötillstånd omprövas. Men de författningsförslag som Klimat- och näringslivsdepartementet remitterat till den 22 november öppnar upp för omfattande åtgärdskrav kopplade till Natura 2000-områden, trots att Svenska kraftnät i sin konsekvensanalys har betonat att dessa åtgärder medför en stor osäkerhet och risk för oacceptabel påverkan på elsystemet. Politikerna måste nu se till att alla miljöåtgärder ingår i de bedömningar som ska säkerställa en effektiv tillgång till vattenkraftsel, skriver Åsa Pettersson och Johan Bladh, Energiföretagen Sverige.
Svensk vattenkraft ska förses med moderna miljövillkor enligt en nationell plan som beslutades av regeringen 2020, men som nu är pausad medan det utreds vilka konsekvenser omprövningarna får för elsystemet. Omprövningarna ska säkerställa att Sverige lever upp till de krav som följer av EU:s ramdirektiv för vatten, men även alla andra lagar och regler som gäller vid prövningstillfället. Här ingår EU:s naturdirektiv som medför krav på skydd av särskilda arter och naturtyper inom det så kallade Natura 2000-nätverket. Vattenkraftbranschen har sedan länge ställt sig bakom den nationella planen och satt av medel för att finansiera miljöåtgärder. Men omprövningarna måste ske på ett effektivt sätt, ge största möjliga nytta för vattenmiljön och samtidigt säkerställa att inte mer än 1,5 terawattimmar vattenkraftsel och viktig reglerförmåga går förlorad.
Dags för Tidö-partierna att ta ställning
En mycket viktig utgångspunkt när den nya lagstiftningen och den nationella planen togs fram var att befintlig vattenkraft som huvudregel är förenlig med Natura 2000-skyddet. Regeringen behöver bekräfta och slå fast att denna utgångspunkt fortfarande gäller. Sverige har nämligen, på ett sätt som sticker ut i ett europeiskt perspektiv, pekat ut mängder av Natura 2000-områden i vattendrag som redan var fullt utbyggda med vattenkraft.
Regeringen måste också förtydliga att det är den sammantagna påverkan på en effektiv tillgång till vattenkraftsel som ska bedömas och begränsas vid genomförande av den nationella planen. Det skulle annars kunna innebära en mycket långtgående förändring i förhållande till den föregående regeringens beslut och som inte ligger i linje med Tidöavtalet, regeringens klimathandlingsplan och den energipolitiska inriktningspropositionen.
Det är den sammantagna påverkan på vattenkraften som ska bedömas
I regeringsbeslutet om nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften från 2020 står det att omprövningarnas sammantagna negativa inverkan på en effektiv tillgång till vattenkraftsel ska hållas till ett minimum och att största möjliga hänsyn ska tas till riktvärdet om 1,5 terawattimmar förlust av vattenkraftsproduktion. I skälen för beslutet förtydligas att riktvärdet inkluderar all vattenkraft, även den som påverkar Natura 2000-områden. I utredningar och dialoger som lett fram till den nya lagstiftningen och den nationella planen har det hela tiden varit självklart att det är den sammantagna påverkan på vattenkraften som ska vägas mot miljönyttan. Men så riskerar det att inte bli.
Författningsförslagen i den promemoria från Klimat- och näringslivsdepartementet som är på remiss till den 22 november är i många delar bra, men en stor brist är att förslagen inte adresserat miljöprövningarnas sammantagna påverkan på vattenkraftens produktion och reglerförmåga. Förslagen som syftar till att begränsa påverkan på vattenkraftsproduktionen kan tolkas som att de endast gäller åtgärder som krävs för att uppfylla ramdirektivet för vatten. Det finns ingenting i promemorian som anger någon begränsning för Natura 2000-åtgärder eller som likt tidigare beslut anger att sådana åtgärder ska ingå i den sammantagna bedömningen.
Konsekvensanalys saknas
Konsekvensanalys om den sammantagna påverkan på vattenkraftsel utifrån alla miljöåtgärder saknas helt. Svenska kraftnät tog inte med Natura 2000-åtgärder i sin konsekvensanalys som redovisades för regeringen i september 2023, eftersom det enligt Svenska kraftnät saknades tillräcklig kunskap om vilka vattenkraftverk som berörs samt vilka särskilda miljöanpassningar som kan behöva göras. Svenska kraftnät redovisade att de identifierat minst 90 kraftverk, med en total effekt på 1800 MW och en årsproduktion på 7 TWh, som påverkar ett Natura 2000-område, men konstaterar i samma rapport att detta sannolikt är en underskattning. I en nyligen publicerad rättelse till rapporten underströk Svenska kraftnät återigen att Natura 2000-åtgärder medför en stor osäkerhet och risk för oacceptabel påverkan på elsystemet.
Värna den fossilfria och planerbara elproduktion vi redan har
Politikerna måste nu se till att alla miljöåtgärder ingår i de bedömningar som ska säkerställa en effektiv tillgång till vattenkraftsel när vattenkraften omprövas. Annars finns en risk att betydligt mer vattenkraft går förlorad än vad man har avsett. När vi nu ser utmaningarna med att snabbt få fram ny elproduktion är det extra angeläget att värna den fossilfria och planerbara elproduktion vi redan har.
Åsa Pettersson, vd Energiföretagen Sverige
Johan Bladh, ansvarig vattenkraftsfrågor Energiföretagen Sverige
Kontakta mig om du vill veta mer
Johan Bladh
Ansvarig vattenkraft
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 60
E-post: johan.bladh@energiforetagen.se