Ingen blir vinnare om fjärr- och kraftvärmen försvinner
Publicerat av: Viktor Nordqvist ·
DEBATTARTIKEL I ALTINGET 25-04-03: Fjärr- och kraftvärmen är avgörande för Sveriges energiförsörjning och avlastar elsystemet med nära 50 TWh årligen - vilket motsvarar en tredjedel av Sveriges elanvändning. Fastigheter står för en tredjedel av energianvändningen, vilket gör fastighetsägare till nyckelaktörer i omställningen. Vi representerar två samhällsbärande branscher som vill värna en långsiktig utveckling för fjärr- och kraftvärmen i Sverige.

På senare år har fjärr- och kraftvärmen ställts inför stora utmaningar, med stigande brist på biobränslen som i sin tur lett till stora kostnadsökningar. För fastighetsägare innebär höga och oförutsägbara fjärrvärmepriser att en växande del av driftsbudgeten binds upp i energikostnader. Det tränger undan investeringar i underhåll, klimatanpassning och energieffektivisering – och minskar dessutom möjligheten att bygga om och bygga nytt. Resultatet blir ett växande underskott av moderna bostäder och lokaler. Eftersom fastigheter också är en grundpelare i det finansiella systemet – genom lån, investeringar och pensionskapital – riskerar det att få följdverkningar långt utanför fastighetssektorn.
För att trygga bostadsförsörjning, klimatanpassning och ekonomisk stabilitet behövs ett energisystem med rimliga, stabila och transparenta villkor. Fjärrvärmens framtid påverkar inte bara energisystemet som helhet – utan också möjligheten att bygga och förvalta vårt samhälle långsiktigt. När kostnaderna ökar, riskerar vi både ett förfall i befintligt byggnadsbestånd och en inbromsning i nyproduktionen.
Detta är varken önskvärt eller långsiktigt hållbart för någon. Därför behöver vi tillsammans verka för en konkurrenskraftig fjärr- och kraftvärme som kan fortsätta bidra med robusthet, planerbarhet och avlastning till energisystemet.
Energimyndighetens scenarier pekar på en kraftig nedgång för biobaserad fjärr- och kraftvärme, främst på grund av ökad konkurrens om biobränslen. Det som står på spel med en utfasning av fjärr- och kraftvärmen är minskad elproduktion och effekt i regionala nät, när den behövs som mest, samt en sämre värmeberedskap för Sverige.
Myndighetens senaste långtidscenarier behöver dock inte bli verklighet om politiken ser över dagens styrmedelsvillkor så att fjärr- och kraftvärmens systemnyttor kompenseras. Detta är angeläget, i synnerhet när det pågår en elektrifiering av samhället där varje bidrag till elsystemets effekt och planerbarhet behövs om vi ska uppnå regeringens planeringsmål 300 TWh år 2045.
Genom förbättrade möjligheter till samverkan mellan fjärrvärmesektorn och fastighetsbranschen gynnas båda sektorerna genom bland annat energieffektivisering och ökad flexibilitet i systemet. Fjärrvärmens konkurrenskraft måste stärkas och tillsammans ser vi ett antal nödvändiga åtgärder;
- Regeringen bör lansera ett Fjärr- och kraftvärmepaket med utgångspunkt i Energimyndighetens Fjärr- och kraftvärmestrategi. Strategin innehåller flera viktiga förslag som på riktigt kan förbättra förutsättningarna både för energibolagen och fjärrvärmekunderna.
- Regeringen bör säkerställa ersättning för fjärr- och kraftvärmens systemnytta – bland annat genom reformerad nätnyttoersättning och en förstärkt satsning på Kraftlyftet
- Byggnader och fastighetsägare måste bli en integrerad del av energisystemets utveckling och incitamenten för sektorskopplingar och samverkan mellan byggnader och fjärrvärmen måste öka. En balanserad implementering av EU:s direktiv om energieffektivisering är en viktig start, liksom energikrav som fokuserar på faktisk prestanda och som är teknik- och konkurrensneutrala. Därtill behövs långsiktiga incitament för energieffektivisering, tydligare samverkan mellan byggnader och fjärrvärme, samt en rättslig ram och främjande av energigemenskaper och flexibilitet som gynnar energisystemet.
- Fortsätt arbetet med ökat kundförtroende och en starkare ställning för kunder på värmemarknaden. Energimarknadsinspektionens uppdrag Förstärkt kundskydd på fjärrvärmemarknaden är viktigt och måste leda till att konkreta åtgärder genomförs. En stärkt ställning för kunder samt ökad transparens och åtgärder som möjliggör bättre dialog välkomnas av båda våra branscher.
Ett stabilt och konkurrenskraftigt fjärrvärmesystem är inte bara en energifråga – det är en förutsättning för att vi ska kunna bygga, förvalta och utveckla de bostäder och arbetsplatser som samhället behöver. Med en konkurrenskraftig fjärrvärme med rimliga, transparenta och långsiktiga villkor kan fastighetsbranschen leverera hållbara byggnader, bidra till energieffektivisering och investera i klimatomställningen.
Om fjärrvärmen däremot fasas ut eller tappar sin konkurrenskraft försvagas hela kedjan. Då riskerar vi att både klimatmålen och samhällsutvecklingen stannar upp. Det har ingen råd med.
Åsa Pettersson, vd Energiföretagen Sverige.
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige
Kontakta mig om du vill veta mer

Viktor Nordqvist
Pressansvarig
Enhet: Kommunikation
Telefon:
08-677 25 61
Mobil:
070-164 44 61
E-post: viktor.nordqvist@energiforetagen.se