Politisk handlingskraft krävs för att minska plastavfallet och öka återvinningen
Publicerat av: Eva Rydegran ·
DEBATT I AKTUELL HÅLLBARHET 25-03-27. Hela sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från förbränning av plastavfall. Vi branschorganisationer arbetar gemensamt med verksamhetsutövare i hela värdekedjan för att förebygga och minska plastförbränningen. Men för att nå längre måste mer plast sorteras ut separat för materialåtervinning och efterfrågan på återvunnen plast öka. Det kräver politisk vilja och handlingskraft.

Under mer än ett år har vi arbetat med att hitta åtgärder som minskar både uppkomsten och förbränningen av plastavfall, och öka tempot i omställningen. Vi drivs både av att minska vår klimatpåverkan och öka resurseffektiviteten.
Åtgärderna presenteras nu i en gemensam ”Handlingsplan för att minska plast till avfallsförbränning” och bland åtgärderna finns att använda och tillhandahålla återvunnen plast; samla in, sortera och avsätta plastavfall till återvinning, samt villkora mottagandet av plast till förbränning. Arbetet har letts av det oberoende forsknings- och kunskapsföretaget Profu och finansierats av deltagande parter och Vinnova.
Men vårt arbete räcker inte till. En stor del av plastavfallet som vi stoppar från förbränning har inte avsättning för materialåtervinning. Det är nedsmutsat eller blandat och det kostar för mycket att sortera i avfallsfasen. Vi ser att plastavfallet ändå till slut kommer tillbaka till förbränning med energiåtervinning efter att ha ratats för materialåtervinning.
Vi konstaterar att det största hindret för att öka materialåtervinningen är det låga marknadspriset på naturresurser och primära råvaror. Europeiska plaståtervinnare möter konkurrens från billig, importerad plast. Samtidigt är marknadens efterfrågan på återvunnen plast nyckeln till att ge den ett högre värde. Efterfrågan bidrar till investeringar i ökad sorterings- och återvinningskapacitet och till att säkerställa att Europa kan återvinna mer plast i framtiden. Marknaden för återvunnen plast måste stärkas genom ökad efterfrågan, ökad insamling och rättvisa marknadsvillkor.
Vi, aktörer längs värdekedjan, är beredda att agera och därmed vill vi uppmana politiken att göra sin del.
- Inför kvotplikt och producentansvar på fler produkter
Krav på inblandning av en andel återvunnen råvara vid plasttillverkning höjer efterfrågan på återvunnen plast. Med en stabil marknad möjliggörs investeringar för sortering, återvinning och tillverkning. För att kvotplikter ska fungera behöver de vara avvägda mot tillgången på marknaden och skärpas successivt. Utöver förpackningar och fordon bör även till exempel produkter som möbler, inredning och byggprodukter ha kvotplikt. Detta kan drivas inom ramen för framtagandet av ekodesignkriterier på EU-nivå. - Ställ krav på återvunnen plastråvara i upphandlingar
Ge uppdrag till upphandlingsmyndigheten att ta fram mallar och underlag som underlättar kravställan hos privata och offentliga aktörer. Uppföljning av kravet bör vara obligatoriskt redan idag när plastprodukter upphandlas. Vissa material kan dessutom ersättas och rätt material på rätt plats är en självklarhet, samt att aldrig använda något som är onödigt, oavsett vilket material det är tillverkat av. - Skärp efterlevnaden av dagens lagstiftning och tillför resurser till tillsyn
Högre krav på utsortering kräver en skärpt operativ tillsyn av de som är skyldiga att sortera ut plast. En nationell tillsynsplan, mallar och underlag för rapportering och uppföljning underlättar för att följa upp att utsortering och återvinning ökar över tid. - Snabba på arbetet med standarder, certifiering och spårbarhet
Ge relevanta myndigheter i uppdrag att driva på standarder inom ramen för såväl svenska organisationen för standardisering, SIS som europeiska CEN. Detta för att möjliggöra digital spårbarhet, ökad transparens och förtroende, samt säkrad materialkvalitet och minska risker för oegentligheter i hela kedjan.
Med dessa åtgärder kan vi tillsammans stärka marknaden för återvunnen plast, minska klimatpåverkan och minska mängden plast som skickas till förbränning.
Ellen Einebrant, vd, Återvinningsindustrierna
Jenny Ivner, ansvarig miljö och hållbarhet, Energiföretagen Sverige
Henrik Oxfall, ansvarig plastfrågor, IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige
Katarina Sundberg, samhällspolitisk rådgivare, Avfall Sverige
Magnus Ulaner, expert klimat & hållbarhet, Sveriges Allmännytta
Här kan du ladda ner handlingsplanen
Läs debatten i Aktuell Hållbarhet
Kontakt
Jenny Sahlin, Profu 070-321 9060 jenny.sahlin@profu.se
Hanna Ljungkvist Nordin, Profu 073- 800 48 58 hanna.ljungkvist@profu.se
Kontakta mig om du vill veta mer

Jenny Ivner
Ansvarig miljö, hållbarhet, energitillförsel och energiaskor
Enhet: Energisystem
Telefon:
08-677 25 72
E-post: jenny.ivner@energiforetagen.se