Så blev resultatet i EU-valet

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Alla röster i valet till EU-parlamentet är nu räknade och de liberala och de så kallade gröna partierna gjorde väl ifrån sig i många länder. För svensk del gjorde moderaterna, miljöpartiet och centern ett starkt val. Det tydligaste resultatet av valet är att det nu behövs bredare överenskommelser än tidigare för att nå en majoritet i Europaparlamentet.

Nu är det klart vilka som kommer att representera Sverige i Europaparlamentet och hela 80 procent av ledamöterna är nya, det vill säga 16 av de 20 ledamöterna. Det är en ovanligt hög siffra även om det var 70 procent av ledamöterna som var nya förra EP-valet 2014. Det är inte heller någon som lyckades bli personvald denna gång förutom de som står på valbar plats vilket då inte ändrar resultatet något. Förra valet lyckades Fredrick Federley kryssa sig in från plats 3 och året innan lyckades Alf Svensson kryssa sig in från plats nio. Namnen på ledamöterna finns på Valmyndighetens hemsida.

På EU-nivå är det flera förändringar som kommer att prägla EU under de kommande fem åren. Valdeltagandet gick kraftigt uppåt. Valdeltagandet ökade från 42,6 procent förra valet och till drygt 50 procent av de 400 miljoner röstberättigade denna gången. Energiföretagens Brysselchef, Daniel Wennick, kommenterar:

- Om vi utgår från det europeiska valresultatet har mittengruppen ALDE gått starkt framåt med hela 40 nya mandat. ENF, där Marine Le Pens Rassemblement national ingår, har också gått kraftigt framåt med 22 nya mandat. De två största grupperna S&D och EPP har backat. Det tydligaste resultatet av valet är att det nu behövs bredare överenskommelser än tidigare för att nå en majoritet i Europaparlamentet. Tidigare räckte det med överenskommelser mellan S&D och EPP för att nå en majoritet.

Efter söndagens val krävs fortsatt samarbeten mellan S&D och EPP med stöd från ALDE eller De Gröna. Troligtvis behövs stöd från både ALDE och De Gröna eftersom många inte följer partipiskan i Bryssel. Detta borde innebära att det nya parlamentet kommer att vilja gå fram snabbare gällande klimatfrågan än tidigare. På denna sida finns bra information om det europeiska valresultatet.

- En av valets överraskningar från svensk sida har varit moderaternas, miljöpartiets och centerpartiets starka resultat, men vi måste invänta personrösterna för att veta exakt vilka ledamöter som kommer in i Europaparlamentet. Vi hoppas givetvis att de svenska ledamöterna inom S&D, EPP, ALDE, De Gröna och ECR väljer att vara representerade i ITRE-, ENVI- och TRAN-utskotten där energifrågorna hanteras, avslutar Daniel Wennick.