Biooljor för uppvärmning bör också skattebefrias

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Energiföretagen Sverige lämnade den 14 februari ett kritiskt remissvar på regeringens förslag att slopa skattebefrielsen för biodrivmedel.

Samma dag som remisstiden löpte ut för förslaget om att införa skatt på biodrivmedel, valde regeringen att backa från detta och annonserade att man kommer att ansöka om en fortsatt skattebefrielse hos EU-kommissionen under 10 år.

Det är välkommet att regeringen vill ha fortsatt skattebefrielse för biodrivmedel. Det är dock mycket beklagligt att man ännu inte ansökt om motsvarande skattebefrielse för samma slags biooljor som används för uppvärmning. Vi kräver nu att regeringen ansöker om motsvarande skattebefrielse för biooljor för uppvärmning för att fjärrvärmebranschen ska kunna fasa ut den sista fossila oljan.

Bioolja har blivit dubbelt så dyr som fossil olja

Den slopade skattebefrielsen för biooljor för uppvärmning under förra året har inneburit att biooljor blivit nära dubbelt så dyra som fossil olja. Detta har lett till en väsentligt ökad användning av fossil olja och en avstannad utfasning av fossila bränslen i spetslast- och reservpannor i fjärrvärmen. Biooljeskatten har dessutom hållit tillbaka elproduktionen i kraftvärmen eftersom det ofta blivit billigare att köra kraftvärmeverken i direktvärmedrift än topplastpannor för värmeproduktion, kommenterar Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige.

I mitten av december skickade Regeringskansliet ut ett remissförslag om att slopa skattebefrielsen för biodrivmedel från och med 2023. Detta utifrån de osäkra förutsättningar som bedömts finnas att få en fortsatt skattebefrielse beviljad ut statsstödssynpunkt från EU-kommissionen. I remissförslaget föreslogs att biodrivmedel i stället skulle omfattas av reduktionsplikten, det vill säga en skyldighet att minska utsläppen av växthusgaser från drivmedel i ett livscykelperspektiv. Den 14 februari meddelade dock Finansdepartementet att regeringen avser att inom kort lämna in en ansökan till EU-kommissionen om fortsatt statsstödsgodkännande för att skattebefria höginblandade flytande biodrivmedel i 10 år.

Inget hinder för skattebefrielse

EU-kommissionen presenterade i december 2021 nya statsstödsriktlinjer för energi, miljö och klimat (CEEAG) som utgör det regelverk som kommissionen tillämpar för att godkänna detta slags statliga stöd. Till skillnad från EU:s tidigare statsstödsriktlinjer finns inte längre något stoppdatum för att ge stöd eller skattebefrielse till så kallade grödebaserade biooljor eller biodrivmedel.

EU-kommissionären för konkurrens- och statsstödsfrågor Margerethe Vestager har också uttalat att hon är beredd att föra en vidare dialog kring förutsättningarna för en fortsatt skattebefrielse i ett brevsvar till 31 svenska branschaktörer, däribland Energiföretagen Sverige. I de nya statsstödsriktlinjerna (p. 130) uttalas att viktningen av positiva och negativa effekter av en stödåtgärd är en del av kommissionens bedömning om den kan anses förenlig och därmed godkännas. Från Energiföretagen framför vi i vårt remissvar att vi anser att det är uppenbart att de positiva effekterna av att använda även grödebaserade biooljor framför fossil olja överväger, och att man nu behöver begära en skattebefrielse även för biooljor för uppvärmning.

Energiföretagens remissvar kan läsas i sin helhet här.

 

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se