Farmanbar presenterade efterlängtad Elektrifieringsstrategi

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Så kom den äntligen, den hett efterlängtade och kraftigt försenade Elektrifieringsstrategin. Vid dagens presskonferens presenterade energiminister Khashayar Farmanbar den strategi som ursprungligen var aviserad till 28 oktober 2021. Energiföretagen kan konstatera att regeringen i hög grad har lyssnat på branschen, men för att strategin ska överleva på sikt krävs nu ett brett politiskt stöd.

Vid en presskonferens idag presenterade energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar regeringens nationella strategi för elektrifiering. Den innehåller 67 åtgärder inom fem övergripande områden; Planering och samarbete, Effektiv användning av effekt och energi, Ny infrastruktur, Tillräcklig kapacitet i elnät och för laddning av elfordon, Säkrad tillförsel av effekt och energi, samt Genomförande och förankring. Dessa områden är i sin tur indelade i 12 nyckelområden.

Energiminister Khashayar Farmanbar lyfte vid presskonferensen upp flera frågor som Energiföretagen drivit, såsom behovet av en mer proaktiv utbyggnad av elnäten, fjärrvärmesektorns viktiga nyttor för elsystemet och behovet av en strategi för fjärr- och kraftvärmen samt en nationell kraftsamling kring kompetensförsörjning för elektrifieringen. Men också åtgärder som en utvecklad intäktsreglering, leveranssäkerhetsmål, myndighetsgemensam uppföljning och planering av elbehovet samt tillvaratagande av vattenkraftens lagrings- och flexibilitetspotential finns med bland de 67 åtgärderna.

– Det är en efterlängtad och välkommen strategi och vi verkar ha gjort avtryck i förslagen, konstaterar Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige. Väldigt mycket av det vi fört fram under senare år föreslås här av regeringen. Vi har velat vara en konstruktiv partner till regeringen och har tack vare ett väldigt effektivt samarbete med våra medlemmar, kunnat förmedla de utmaningar de möter i vardagen.

Strategin presenterar i nuläget inte färdiga lösningar för alla tolv åtgärdsområden, utan utgör en handlingsplan som pekar ut kommande myndighetsuppdrag, utredningar m.m. och etablerar en organisation för arbetet. Ett Elektrifieringsråd tillsätts inom regeringskansliet, som ska arbeta med genomförandet, men också utgöra en plattform för bred dialog mellan myndigheter, industri och berörda samhällsaktörer.

– Vi har en enormt stor uppgift framför oss; att bygga ett helt nytt elsystem på bara 25 år, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige. Det är bråttom och vi behöver därför samlas kring en målbild, en strategi och ett samhällskontrakt.

Energiministern meddelade att man nu startar upp arbetet med myndigheterna och fortsätter dialogen med intressenterna. Dialogen med intressenter inleddes direkt efter presskonferensen, då de intressenter som medverkat i dialogen fick kommentera strategin.  Strategins målbild mötte överlag positiva reaktioner, även om många betonade att ”huret” kunde utvecklas, liksom brådskan och behovet av politisk enighet kring åtgärderna. Energiministern aviserade också sin avsikt att inbjuda till bred politisk dialog.

– Vi i energibranschen vill vara möjliggörare av denna omställning, men för att det ska kunna bli möjligt krävs långsiktigt hållbara förutsättningar. Det kräver i sin tur politisk samling kring energipolitiken. Där ligger den stora utmaningen idag, konstaterar Åsa Pettersson.

Läs mer om strategin här

Länk till pressträff och mer information

Länk till Elektrifieringsstrategin i sin helhet

Bakgrund 

Elektrifieringsstrategin aviserades redan i budgetpropositionen 2019 men det dröjde ett helt år innan en organisation inom regeringskansliet kunde vara på plats. Så snart arbetet var i gång påbörjade Energiföretagen en tät dialog med regeringen. Med stöd av en brett sammansatt referensgrupp av medlemsföretag tog Energiföretagen fram ett omfattande inspel med konkreta förslag, som tog sin utgångspunkt i tolv nyckelområden som behöver lösas om Sverige ska lyckas med elektrifieringen av transporter och industri.