Ei vill sätta stopp för oschyssta affärsmetoder

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Energiföretagen har länge efterlyst krafttag mot de oseriösa elhandlare som skapar osäkerhet för elhandelskunderna och förstör förtroendet för resten av branschen. I mars förra året inledde Energimarknadsinspektionen ett projekt och har nu presenterat en rapport med elva åtgärdsförslag för att motverka oschyssta affärsmetoder.

Ei har publicerat en rapport med åtgärdsförslag för att motverka oschyssta affärsmetoder på elhandelsmarknaden. Rapporten har tagits fram inom ramen för Ei:s projekt ”Oschysst elhandel – regelutveckling och tillsyn inom elområdet”.

Louise Marcelius, jurist på Energiföretagen och aktiv i AG Säljförtroende välkomnar rapporten:

- Rapporten är efterlängtad! På Energiföretagen är vi mitt inne i ett intensivt arbete för att hitta åtgärder och skruva på processer för att kunderna ska få en tryggare tillvaro på elhandelsmarknaden. Vi kan konstatera att det tyvärr inte alltid räcker med frivilliga branschinitiativ, eftersom det fåtal aktörer som missköter sig inte är villiga att sluta med sina oschyssta och ibland brottsliga affärsmetoder. Jag har därför höga förväntningar på vad Ei som myndighet kan lyckas åstadkomma på området. 

Ett av förslagen i Ei:s rapport känns särskilt angeläget att lyfta fram. I december 2021 fick Energiföretagens medlemmar ta del av - och möjlighet att lämna synpunkter på - ett utkast till fullmaktsstandard som branschföreningen tagit fram.

- Det känns positivt att vi redan arbetar för fullt med flera av de förslag som Ei lämnat och att vi kommit särskilt långt i arbetet med en standardiserad fullmaktshantering. Vi vill dock se att det blir obligatoriskt att använda en standardfullmakt och där kan vi behöva draghjälp av Ei för att komma i mål, säger Marie Lindh, ansvarig slutkundsmarknad el på Energiföretagen.

Energiföretagen har genom sin arbetsgrupp AG Säljförtroende i april 2021 lämnat rapporten ”Vad behövs för att komma till rätta med oschyssta affärsmetoder på elmarknaden?” (länk). Energimarknadsinspektionen har tagit del av rapporten och fört dialog med branschen. Energiföretagen har uppskattat den positiva dialogen med myndigheten och kan vid genomläsning av Ei:s rapport konstatera att myndigheten delar bilden av de problem som finns på marknaden och ser många liknande lösningar som de Energiföretagen föreslagit för att åstadkomma förändring.    

Exempel på förslag ur rapporten är att Ei vill:

  • ge starkare skydd för små, konsumentlika företag (definierade av Ei som mikroföretag), bland annat genom införandet av ångerrätt,
  • att ellagens kundbestämmelser utvidgas så att s.k. mellanhänder omfattas,
  • att branschen tar fram en standardfullmakt och standardiserar processen för fullmaktshantering,
  • att kunder ska ges möjlighet att pausa/invända mot byte av elhandelsföretag,
  • att det maximalt ska få vara en månads uppsägningstid för elhandelsavtal,
  • utöka ansvaret för elnäts- och elhandelsföretag i frånkopplingssituationer för att undvika felaktiga frånkopplingar samt
  • att elhandelsföretag och mellanhänder på elhandelsmarknaden ska vara skyldiga att anmäla sin verksamhet till Ei.

Även om Energiföretagen ställer sig bakom flera av de åtgärdsförslag som Ei presenterar behövs en hel del ytterligare arbete för att analysera styrkor och svagheter med de olika åtgärdsförslagen. Ei beskriver i rapporten att man inte tagit fram konkreta författningsförslag och utförliga konsekvensbeskrivningar i rapporten, utan ser framför sig att arbetet ska fortsätta genom dialog och detaljering innan förslagen kan förverkligas. Energiföretagen ser fram emot den dialogen och anser att det är helt nödvändigt att Ei får de resurser som krävs för att kunna genomföra den analysen. Det är brådskande att hitta lösningar och att bygga vidare på det tryck som nu finns i att komma tillrätta med oschyssta affärsmetoder på elhandelsmarknaden.

Länk till Energimarknadsinpektionens rapport.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Louise Marcelius

Louise Marcelius

Jurist
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 08-677 28 27
E-post: louise.marcelius@energiforetagen.se