Äntligen fick vi träffa varandra!

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Det har varit en lång väntan, men nu var det dags. På Energiföretagens stora årskonferens Energi 2022 samlas medlemsföretag, politiker och andra energiprofiler för att diskutera och debattera under parollen ”Ställ om – ställ upp”. Och i år är det alldeles speciellt, eftersom det är första gången sedan pandemin bröt ut 2019 som vi får träffas på riktigt. Idel glada ansikten under konferensens första dag, men också intressanta föredrag och debatter.

Temat för årets konferens; Ställ om – ställ upp, är ett försök att på det mest kortfattade sättet beskriva vad dom krävs för att samhället ska lyckas med det enorma mål vi har framför oss. Att ställa om till ett fossilfritt samhälle på bara drygt 20 år. Ska Sverige lyckas med klimatomställningen krävs en gemensam målbild, acceptans och inte minst samverkan på många plan i samhället. Det är den röda tråden i Energiföretagens årskonferens Energi 2022. Och med hänsyn till den tragiska utvecklingen i Ukraina så påtalade Energiföretagens vd Åsa Pettersson och Fridolf Eskilsson, Energiföretagens styrelseordförande och vd Jönköping Energi, att vi nu har ännu ett motiv till att ställa om, vilket är att kapa Europas beroende av rysk gas.

Under dag ett (konferensen pågår) inledningstalade energiminister Khashayar Farmanbar. Han adresserade situationen i Ulkraina och lyfte hur Sverige och Europa slutit upp bakom Ukraina men också hur kriget påverkar Europas energiförsörjning. Regeringens mål är att stärka Sveriges energiförsörjning genom elektrifiering och innovationer som bidrar till hållbarhet och ökad konkurrenskraft och det snabbt. Farmanbar betonade att vi måste korta tillståndsprocesserna och han lyfte tredubblade investeringar i stamnätet kommande tre år. 

Statssekreterare Per Callenberg adresserade i ett samtal med Åsa Pettersson den situation Europa befinner sig och det pågår intensiva diskussioner på både nationell nivå och Europanivå om hur vi hjälper varandra länder emellan. Ett viktigt exempel är Tyskland, där över 80 procent av elförsörjningen består av kraftslag de vill fasa ut. Situationen innebär enorma utmaningar för hela Europa, särskilt om Ryssland stryper tillförseln. Med fokus på Sverige betonade Per Callenberg att det finns politisk enighet i majoriteten av förslagen i elektrifieringsstrategin och nu handlar det om att sjösätta förslagen ett efter ett.

Sveriges elektrifieringsgeneral Truls Borgsström tog sedan över och flankerades i tre paneler av en generaldirektör, politiker, branschfolk och stora energikunder – med fokus på omställningen, investeringar i nät och produktion, samt samspelet mellan el och värme.

I panelsamtal ett ”Hur säkras investeringar i nät och produktion” deltog: Lotta Medelius-Bredhe, Svenska kraftnät; Klas Gustafsson, Tekniska verken i Linköping; Lotta Olsson, Moderaterna samt Mattias Jonsson, Socialdemokraterna. På frågan ”Behöver elmarknadsmodellen förändras” svarade 84% av deltagarna på Energi 2022 JA. Klas Gustafsson lyfte vikten av att elpriset inte bara kan utgöras av KWh utan att fler parametrar, som systemstabilitet, måste vägas in.

I panel två ”Vilken roll kan fjärr- och kraftvärmen spela” deltog: Ove Fredriksson, Mälarenergi Lorentz Tovatt, Miljöpartiet, Camilla Brodin, Kristdemokraterna, Per Wikström, Energiföretagen Sverige och igen Lotta Medelius-Bredhe. Här lyftes systemperspektivet och fjärr- och kraftvärmens roll att dels avlasta, dels skapa stabilitet, i energisystemet. Lorentz Tovatt refererade till situationen i Europa i de länder som inte ställt om sitt värmesystem och betonade vikten av lokal kraftproduktion. Camilla Brodin menade att vi behöver ha ”mer av allt” och inte kan lösa behovet med vind och flexibilitet, utan behöver mer planerbar kraft, kraftvärme och kärnkraft inkluderat.

Slutligen, i ”Omställningens förutsättningar – hur hanterar vi utmaningarna kring tillstånd, intrång och acceptans samt ökade kostnader?” deltog Johan Lindehag, Ellevio; Viktoria Karsberg, SSAB; Rickard Nordin, Centerpartiet och Mattias Bäckström-Johansson, Sverigedemokraterna. Johan Lindehag lyfte Ellevios studie som visar på behov av elnätsinvesteringar på 667 miljarder. Viktoria Karsberg betonade att kortare ledtider till 2025 är för sent. SSAB kommer behöva fatta nödvändiga beslut inom två år, och till syvende och sist handlar det om Sveriges konkurrenskraft och svenska jobb. Rickard Nordin liksom Mattias Bäckström-Johansson höll med om att vindkraftsetableringar måste få nej tidigare och att det måste utgå ersättning till kommuner för etableringar. Dessutom lyfte Rickard Nordin att politiker måste ta tillbaka makten lite från myndigheterna och lyfte prövningen av vattenkraften som exempel på en process som kräver omtag.

Dag ett avslutas med en omvärldsspaning med Energiforsks Markus Wråke, liksom en spännande inblick i samverkan i praktiken där Jan Fjordell, Tekniska Verken i Kiruna, Niklas Johansson, LKAB och Kristina Lygnerud, IVL Svenska Miljöinstitutet diskuterar ”Att gemensamt bygga ett energisystem för en industri i expansion”.

Dag två kommer deltagarna att få en inblick i fastighetsägarnas roll i att avlasta elsystemet. Skarpa case med batterier och vätgas tar vid innan den nödvändiga kompetensförsörjningen vänds ut och in på, vi måste bli fler och lära nytt. Energi 2022 kröns av tre energimättade spanare som knyter ihop säcken. De populära filmerna ”Landet runt” med hälsningar från energiföretag finns också kvar. 

Dag ett på Energi 2022 inleddes som vanligt med Energiföretagens stämma, som du som medlem kan läsa om och se i efterhand (kräver inlogg).