Ny utredning om regleringen på el- och naturgasområdena

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

En ny utredning ska startas föranledd av en dom från EU-domstolen mot Tyskland (Tysklandsdomen) under 2021 som handlar om den nationella regleringens förenlighet med el- och gasmarknadsdirektiven. Även i Sverige är en förordning om elnätsföretagens intäktsramar under lupp och åtgärder kan behöva vidtas för att följa EU-lagstiftningen. Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2023. Energiföretagen ser mycket positivt på att en utredning nu tillsätts.

Utredningen ska granska förhållandena närmare och syftar dessutom till en reglering som både främjar den ökade elektrifieringen i samhället och tar tillvara kundernas intressen. Vidare ska utredaren se över bestämmelserna om överklaganden av beslut om avgifter för anslutning och överföring.

Läs mer inklusive utredningsdirektiven på regeringens webbplats här.

Svenska regelverkets förenlighet med EU-lagstiftningen

Tysklandsdomen innebär att regulatorn (Energimarknadsinspektionen, Ei) ska vara oberoende från regering, riksdag och andra aktörer vid beslutsfattande om tariffer. Utredarens uppdrag är att säkerställa att det svenska regelverket överensstämmer med EU-domstolens dom.

Som ett led i detta arbete ska utredaren undersöka i vilken utsträckning domen får konsekvenser för andra medlemsstater. Vidare ska utredaren analysera i vilken utsträckning Ei kan och bör bemyndigas att meddela föreskrifter om anslutning och överföring av el och gas.

I arbetet ska särskilt beaktas såväl kundernas intresse av skäliga avgifter som att regleringen bidrar till effektivt nyttjande av befintlig infrastruktur, incitament för ny- och ersättningsinvesteringar och teknik- och tjänsteutveckling.

Översyn av bestämmelserna om kunders överklagande

Det ska utredas i vilken utsträckning även kundsidan ska kunna överklaga beslut i fråga om förhandsregleringsfrågor. Med tanke på den långa tid som överklagandena hittills tenderat att ta, ska utredaren även se över möjligheterna att korta ned tiderna för dessa processer. Utredaren ska därför utreda:

  • vilka aktörer som bör ha rätt att överklaga
  • vilken instansordning som är lämplig
  • rättens lämpliga sammansättning

Författningsförslag och konsekvensanalyser

Utredaren ska lämna nödvändiga författningsförslag. Om författningsförslag lämnas ska utredaren särskilt redogöra för ändringarnas konsekvenser för elmarknadens funktionssätt samt kostnader eller vinster för elmarknadens aktörer. Utredaren ska beakta samhällsekonomiska konsekvenser vid utformningen av förslagen. De samhällsekonomiska konsekvenserna ska redovisas särskilt.

Utredaren ska samråda med Ei samt bransch- och kundorganisationer. Uppdraget ska även genomföras i dialog med andra relevanta utredningar samt berörda delar av näringslivet, den offentliga sektorn och andra berörda aktörer. Senast den 31 oktober 2023 ska uppdraget redovisas.

Energiföretagens kommentarer

Energiföretagen ser mycket positivt på att en utredning nu tillsätts. Tysklandsdomen nödvändiggör en översyn av det svenska regelverket och en utveckling av regleringen är viktig mot bakgrund av energiomställningen där näten har en central roll. Energiföretagen har förståelse för att man vill öka kundsidans möjlighet att överklaga beslut om avgifter. Att utredningen ska bedrivas i samråd med myndigheter, bransch och kunder är något som vi själva har framfört och anser det vara positivt att det nu framhävs i utredningsdirektivet.

När det gäller tidpunkten för redovisning av utredningen konstaterar vi att tiden för att påverka regleringen från och med nästa tillsynsperiod är förbi. Perioden inleds visserligen den 1 januari 2024, men inrapportering ska ske redan i mars 2023 och utredningen ska redovisas samma dag som besluten om intäktsramar för elnätsföretag senast ska vara fattade. Energiföretagen anser att det skulle behövas ett delbetänkande redan senhösten 2022 avseende vissa särskilt kritiska frågor. Till exempel om intäktsramsförordningens förenlighet med EU-rätten.

Energiföretagen ser fram emot att en erfaren utredare tillsätts snarast och att utredningen skyndsamt kommer i arbete. Energiföretagen ska givetvis bistå på alla tänkbara sätt i denna viktiga fråga.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Ronald Liljegren

Ronald Liljegren

Senior jurist
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 070-344 56 42
E-post: ronald.liljegren@energiforetagen.se