Svenskt Näringsliv lanserade startprogram för ny kärnkraft

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Vid ett seminarium idag lanserade Svenskt Näringsliv rapporten “Startprogram för ny kärnkraft”. Syftet med rapporten är att beskriva vad en ny regering kan göra för att möjliggöra ny kärnkraft snabbt. Om alla åtgärder som beskrivs i rapporten genomförs, menar Svenskt Näringsliv att ny kärnkraft skulle kunna vara på plats redan 2030.

Marie Knutsen-Öy, Svenskt Näringsliv

Rapporten som presenterades vid ett seminarium den 12 oktober, beskriver vilka konkreta åtgärder som behöver vidtas för att möjliggöra ny kärnkraft så snabbt som möjligt.

Energiföretagens kärnkraftexpert Carl Berglöf, som medverkat som rådgivande expert under framtagandet av rapporten, deltog också vid seminariet. Han välkomnar förslagen som presenteras i rapporten:

– Rapporten tydliggör att dagens regelverk och myndighetsstyrning inte är riggade för att främja investeringar i ny kärnkraft – utan det motsatta. Genom att vidta föreslagna åtgärder finns dock möjlighet att nå ett likvärdigt investeringsklimat för alla fossilfria kraftslag. Det behövs inte minst då Sverige är i ett läge när industri och transportsektor vill elektrifiera samtidigt som energisystemet befinner sig i ansträngt läge, inte minst i södra Sverige.

Carl Berglöf vill samtidigt påminna om vikten av långsiktighet i energipolitiken:

– För en så långsiktig investering som ny kärnkraft är det av största vikt att kunna känna trygghet i att nästa regering och kommande regeringar inte kommer avbryta projektet. Det är därför politiska samtal förs över blockgränsen, så att det bildas en samsyn kring viljeriktningen långsiktigt.

Svenskt Näringsliv presenterar följande policyrekommendationer:

  1. Investera i och möjliggör fortsatt drift av den existerande vattenkraften – ingen produktion får gå förlorad.
  2. Möjliggör att den existerande kärnkraften kan drivas betydligt längre än dagens aviserade 60 år.
  3. Bygg så mycket landbaserad vindkraft som är möjligt.
  4. Förbered för en höjning av högsta spänningsnivå i stamnätet från 400 kV till 800 kV.
  5. Förstärk systemet med främst ny kärnkraft och havsbaserad vindkraft.
  6. Utvärdera noggrant ytterligare utländska handelsförbindelser för att få en stabil drift i det svenska elsystemet.

Rapporten finns att läsa här. 

Här kan du se seminariet i efterhand. 

Vid seminariet deltog förutom Carl Berglöf även Svante Axelsson – Fossilfritt Sverige, Michael Knochenhauer – tidigare avdelningschef Kärnsäkerhet vid SSM, Maria Sunér – vd Svemin, liksom Marie Knutsen-Öy – energipolitisk expert, och Karin Johansson – vice vd, båda från Svenskt Näringsliv.