IPCC och Klimatpolitiska rådet: accelerera omställningen snarast!

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Både IPCC:s senaste syntesrapport och Klimatpolitiska rådets årliga rapport pekar på behovet av att accelerera omställningen mot kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser. Detta för att de ekologiska, ekonomiska och sociala effekterna av klimatförändringarna blir allt påtagligare. Dörren till 1,5 graders-målet håller på att stängas.

– Vi måste öka tempot i omställningen och Energiföretagens medlemmar har en nyckelroll i detta, säger Per Holm ansvarig för klimatpolitik på Energiföretagen.

Den globala uppvärmningen är just nu 1,0–1,1 grader över förindustriell nivå. Riskerna för accelererade negativa effekter, så kallade tröskeleffekter, ökar kraftigt med varje tiondel ökad temperatur enligt IPCC. Förutom att utsläppen måste minska snabbt pekar IPCC i sina scenarier på att negativa utsläpp i stor skala kommer att krävas.

Klimatpolitiska råder konstaterar i sin rapport att svenska utsläpp behöver minska snabbare än hittills och att EU har ökat tempot i klimatarbetet. Det får konsekvensen att Sverige inte längre är ett föregångsland utan ligger nära i linje med EU-mål. Slutsatsen från rapporten är att svensk politik inte resulterar i att vi når klimatmålet och att minskningarna måste accelerera. Rådet kommer i rapporten med 10 rekommendationer till regeringen som syftar till att stödja och accelerera klimatarbetet.

– Varken denna eller förra regeringen förde en politik i linje med våra klimatmål. Nu krävs krafttag för att ta igen förlorad mark, säger Per Holm.

– Energiföretagen delar klimatpolitiska rådets rekommendationer. Vidare ser vi behov av ett stärkt ledarskap, en ökad acceptans och inte minst att en ökad planering/samordning i samhället krävs, fortsätter Per Holm.

Förra årets rapport lyfte fram betydelsen av elektrifiering för att minska utsläppen. Denna betydelse har ökat då vi under det senaste året har sett ökade satsningar på elektrifiering. Energiföretagen konstaterade i rapporten ”Sveriges elbehov 2045 – Hur stänger vi gapet?” att det behövs mycket el för att klara omställningen vilket innebär att vi behöver bygga ut såväl produktion som distribution i den takt som samhället efterfrågar. För det krävs bättre förutsättningar. För det behövs förändringar både gällande lagar och regler och inte minst vad gäller ledarskap och riktning.

– Samtidigt ska vi komma ihåg att omställningen innebär en enorm möjlighet med nya affärsmöjligheter och innovationer för att öka Sveriges konkurrenskraft, få fler i arbete och öka välfärden. Jag är optimistisk att vi ska klara av detta, säger Per Holm.

Fakta IPCC:s rapport

FN:s klimatpanels (IPCC) sjätte syntesrapport innehåller den samlade klimatvetenskapen. Rapporten är en summering av tidigare delrapporter sedan 2016 och har tagits fram under ledning av ett åttiotal forskare/experter och med granskningsrundor av ytterligare hundratals forskare/experter från IPCC:s medlemsländer.

Fakta Klimatpolitiska rådets rapport

Senast den sista mars varje år ska Klimatpolitiska rådet lämna en rapport till regeringen. Rapporten ska innehålla rådets bedömning av hur klimatarbetet och utsläppsutvecklingen fortskrider samt hur regeringens politik är förenlig med klimatmålen.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Holm

Per Holm

Ansvarig klimatpolitik
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 08
E-post: per.holm@energiforetagen.se